Tervszerűen kell védekezni, szigorúan viselni kell a maszkot

Budapest koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány Belváros bulinegyed vendéglő enyhítés feloldás kijárási korlátozás maszk pincér
Vágólapra másolva!
Most a fiatalok, a 20-29 évesek között terjed legjobban a vírus - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. A szórakozóhelyek korai bezárása épp ezért, a fiatalok csoportosulásának megakadályozása miatt fontos. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, tervszerűen kell védekezni, és sokkal több helyen kell már viselni a maszkot a vírus terjedésének megakadályozásához. 
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztifőorvos elsőként az elmúlt 24 óra járványügyi adatait ismertette. Elmondta, az elmúlt 24 órában 8 ember halt meg, a legfiatalabb halálos áldozat 51 éves volt, aki krónikus betegségekkel is küzdött. 694 főre nőtt ezzel a halálos áldozatok száma.

Az országos tisztifőorvos elmondta, az elvégezett PCR-tesztek száma meghaladta a 630 ezret.

A fiatalokat, a 20-29 éves korosztályt érinti továbbra is a vírus.

Tervszerűen kell védekeznünk továbbra is. Szigorúan kell viselni a maszkot - szögezte le. Felhívta a figyelmet arra, hogy

hétfőtől 23:00 után bezárnak a szórakozóhelyek, vendéglátóegységek, ezzel is megakadályozva a fiatalok csoportosulását.

Finomhangolás történt az eljárásrendben: a háziorvos bárkinél, akit gyanús esetnek vél, minden korlátozás nélkül kérheti a laboratóriumi vizsgálatot. Egyetlen lényeges változás szerinte, hogy

10 napra csökkent a házi karantén időtartama

- tette hozzá. Müller Cecília elmondta, hogy az eljárásrend szabályozza az eljárási módokat.

– tette hozzá.

Továbbra is a vírus közösségben való terjedésének megakadályozása a cél (így az iskolákban, óvodákban). Helyben kell izolálni – tette hozzá.

Egy férfi maszkban sétál ki egy boltból Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeletes központjának helyettese elmondta, aki az ország határához érkezik, az eddigi 14 nap helyett 10 napra kerül hatósági házi karanténba. Külföldiek kizárólag engedélyekkel léphetnek be az országba, azt követően karanténba kerülnek.

Az elmúlt 24 órában összesen 3062 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így a mai napon több mint 22 ezren vannak karanténban.

Kiss Róbert ismertette, 22 esetben intézkedtek azért, mert a tömegközlekedésen helytelenül, vagy nem helyesen viselte valaki a maszkot. A bevásárlóközpontban 27 esetben intézkedtek helytelen maszkhasználat miatt. Kiss Róbert azt kérte, mindenki fokozottan tartsa be a szabályokat.

Kérdésre válaszolva Kiss elmondta, hogy

a rendőrség fokozatosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását.

Az intézkedéseink differenciáltak, így helyszíni bírságot csak súlyosabb vagy ismételt esetben alkalmazunk" – ismertette.

Müller Cecília a PCR-tesztekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy gyanús, valószínűsített, igazolt eset esetében megvan határozva az eljárásrendben ennek alkalmazása.

– mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos aláhúzta, hogy autóval történő utazás esetén a maszk viselése elegendő védelmet biztosít, ha nincsenek tünetek.

Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy több szakvélemény szerint

segít a D-vitamin napi szedése a vírus ellen.

Alapvető járványügyi tétel, ha valaki pozitívvá válik, az egy igazolt eset. Betegnek tekintjük, ha nem is mutat tüneteket – emelte ki Müller Cecília.

Ha valaki kontaktként kerül hatósági házi karanténba, és tüneteket nem mutat, akkor 10 nap múlva visszatérhet az iskolába. Aki tüneteket mutat, az gyanús esetnek számít, neki hívni kell a háziorvosát – ismertette Müller Cecília kérdésre válaszolva.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy

a legtöbb vizsgálat térítésmentes.

A NNK-nál 3 százalék körül volt azoknak a vizsgálatoknak az aránya, amelyet a külföldről hazatérők kértek.

Pincér viszi az italokat Budapesten a bulinegyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília elmondta, hogy akiben felmerül a gyanú a koronavírussal kapcsolatban, az semmiképpen ne menjen a rendelőbe, hanem hívja fel a háziorvosát. Amennyiben fennáll a gyanú, akkor az OMSZ mintavételi egységeivel házhoz megy.

– szögezte le.

– válaszolt Müller Cecília arra a kérdésre, hogyan kell majd mérni az iskolások hőmérsékletét október 1-jétől.

Egyelőre fontosnak tartjuk, hogy egy orvosi vizsgálat történjen annak érdekében, hogy egy egészséges gyermek visszamehessen az iskolába, a szülőknek nem dolga ezt megállapítani – válaszolt az országos tisztifőorvos arra a kérdésre, igazolhatja-e a szülő azt, ha a gyerek náthás.

Az országos tisztifőorvos szerint sok ismeret összegyűlt a virológusok, tudósok, járványügyi szakemberek által a koronavírusról, és a kórokozóról.

Ez a vírus az influenzával ellentétben a teljes szervezetet igénybe veszi,

gyulladást képes létrehozni. Bizonyos értelemben ez egy ellenálló kórokozó. A betegség lefolyása éppen ezért rendkívül széles határok között mozog. Vannak tünetmentes lefolyású esetek, és súlyos esetek is - emelte ki Müller Cecília.

Szerinte a koronavírussal kapcsolatos tudás nagyon nagy mértékben gyarapodott, a gyógyítás sokat fejlődött tavasz óta, azonban azt nem lehet előre megmondani, hogy egy adott személy, ha megfertőződik, hogyan fog lefolyni nála a betegség.

A legbiztonságosabb az, ha nem kapjuk el a vírust, és ennek érdekében minden előírást betartunk

– tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Friss adatok

A kormányzati tájékoztató portál közlése szerint 633 újabb magyar állampolgár fertőződött meg koronavírussal, akiknek így 19 499 főre nőtt a számuk. Az ismertetett adatokból kiderült továbbá, hogy elhunyt 8 krónikus beteg, így számuk 694 főre emelkedett. Eddig 4559-en gyógyultak fel a betegségből.

Az aktív fertőzöttek száma 14 246 fő: 40 százalékuk, az elhunytak 57 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. 534 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Mint írják: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Szigorodtak a maszkviselés szabályai

Mint ismert, az Operatív Törzs szombat óta tart újra rendszeresen sajtótájékoztatókat, ami a járványhelyzet alakulásával magyarázható.

Hétfőtől szigorodtak a maszkviselési szabályok: kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. További változás, hogy tegnaptól kezdve nem elegendő sállal, kendővel, vagy a ruhaujj egy részével takarni az arcunkat.

Változott a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek nyitvatartási ideje is: 23 óra után ezeket a helyeket be kell zárni.

Ebben a cikkünkben végigvettük, az új szabályok szerint hol kötelező a maszk viselése, és milyen büntetéssel jár az új szabályok be nem tartása. Itt pedig arról írtunk, hogyan változtak a maszkviselés szabályai a boltokban.

Megérkezett a második hullám

Európa-szerte is érezhetően erősödött a járvány, így több országban is szigorításokat vezettek be. Nagy-Britanniában csütörtök este tízkor bezárnak az éttermek és pubok, Madridban pedig kijárási korlátozásokat vezettek be.

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint világszerte 31 millióan fertőződtek meg a koronavírussal.