951 fővel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, és meghalt 8 krónikus beteg - írja a kormány hivatalos koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztató oldala.

Az oldal azt írja, hogy 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 

Ezzel 20 450 főre nőtt itthon az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 8 krónikus beteg, így az áldozatok száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő. 

Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az áldozatok 56 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. 558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Az éttermeknek 11 óra után be kell zárniukFotó: Csudai Sándor - Origo

Fontos intézkedéseket hozott a kormány

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.  23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. 

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Mentőápoló védőmaszkban az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására - írja az oldal.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az Operatív Törzs jelenleg 22 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 202 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt - írják a honlapon.