A jogszabályi előírásokon túl javasolt a maszkahasználat például sorban álláskor, taxiban, liftben, de akár családi vendégségben, illetve esküvőn is – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. A maszk használatát szigorúan ellenőrzik a hatóságok.

A szerdai tájékoztatón Müller Cecília elmondta, hogy 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt nyolc krónikus beteg, így 702 főre emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő. A meghaltak mindegyike krónikus betegségben szenvedett, a legfiatalabb 48, a legidősebb 69 éves volt. Az országos tisztifőorvos hozzátette, a laborvizsgálatok száma meghaladta a 645 ezret, melyek többsége térítésmentes volt. 558-an vannak kórházban, közülük 35-en igényelnek lélegeztetést.

Aki a fertőzés jeleit észleli magán, ne menjen emberek közé

Felhívta a figyelmet az alapvető higiénés szabályok betartására, majd közölte, hogy aki a fertőzés tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe! Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is. Müller Cecília hangsúlyozta a maszkviselés fontosságát. Az országos tisztifőorvos közölte: a jogszabályi előírásokon túl javasolt a maszkahasználat például sorban álláskor, taxiban, liftben, de akár családi vendégségben, illetve esküvőn is, bár a menyasszonytáncot nem javasolják. 

A helyes maszkhasználatról azt mondta: annak felvételét megelőzően mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, a maszk külső felszínét ne érintsük meg, az orrot és szájat pedig tökéletesen takarni kell. Ha tüsszentünk, köhögünk, így nyál kerül a maszk belsejébe, akkor azt cseréljük le 

– tette hozzá. Müller Cecília tájékoztatása szerint a korábbi tizennégy helyett azért csökkent tíz napra a karanténkötelezettség, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint ennyi is kellő biztonságot ad.

Rövidebb lett a kötelező hatósági házi karantén idejeFotó: Csudai Sándor - Origo

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a tíz nap általános szabállyá vált, nemcsak a külföldről hazatérőkre, hanem a kontaktszemélynek minősített polgárokra is vonatkozik. Ha azonban tüneteket mutat, hívja háziorvosát! Müller Cecília beszámolt róla, hogy Kásler Miklós a kórházvezetőket arra kérte, hogy a megszokott fegyelmezettséggel hajtsák végre az utasításokat.  Ma már közösségi terjedésről beszélhetünk, bárhol megjelenhetnek a betegek. 

Az ellátórendszer felkészült a betegek fogadására, a kórházak ágyfoglaltsága 53 százalékos. A betegutak kijelöltek, a három fővárosi kórház van kijelölve elsősorban a súlyos, középsúlyos betegek ellátására.  A cél, hogy a betegeket egy helyre koncentrálják, ez ütemezetten, tervszerűen folyik.

Duplafalú szemeteszsákban kell gyűjteni a maszkokat

Kiss Róbert rendőr alezredes, a törzs ügyeleti központjának munkatársa arról tájékoztatott: folyamatosan ellenőrzik a házi karantén betartását, az elmúlt 24 órában 12 ezer 719 helyszíni ellenőrzést folytattak le. Így a tavasz óta összesen több mint egymillió hetvenegyezer ellenőrzést végeztek.  Az elmúlt huszonnégy órában elrendelt hatósági házi karanténok száma 3280 volt, ezzel összesen 27 ezer 449-re emelkedett ez a szám. 

Az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 32 esetben folytattak rendőri intézkedést – tájékoztatott Kiss Róbert. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa közölte, hogy folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását, amit már 1815-en elektronikus alkalmazással használnak.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a szennyvízvizsgálatok egyfajta előrejelzésre használatosak, az adatok 4-10 napra előre jelzik a fertőzöttség terjedését. Közölte azt is, hogy a hétköznapokban használt maszkok nem számítanak veszélyes hulladéknak, azokat duplafalú szemeteszsákban kell gyűjteni, majd kitehető a kukába.

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt róla, hogy 23-tól 06 óráig csak a személyzet tartózkodhat a vendéglátó-helyiségekben. Ha a rendőrség mégis vendéget talál ott ebben az intervallumban, akkor intézkedhetnek.