Az október 25-i ukrajnai önkormányzati választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Beregszászon, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével megbeszélésüket követően közösen tartottak.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy az ukrán belügyekbe való beavatkozási szándék nélkül kéri a Kárpátalján élő magyarokat erre, mert ha ezt nem teszik, akkor elveszítik a lehetőségét annak, hogy befolyásuk legyen jövőjükre, közösségükre és lakóhelyük jövőjére.

Arra is kérte a kárpátajai magyarokat, hogy megyei szinten az egyetlen magyar listára, a KMKSZ listájára szavazzanak, és "teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy a mostani ciklushoz hasonlóan erős képviselete legyen a kárpátaljai magyarságnak a megyei tanácsban". A többi helyi önkormányzat vonatkozásában is arra kérte a magyar kisebbséghez tartozókat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar jelöltek, vezetők és képviselők a következő időszakban az eddigiekhez hasonlóan dolgozhassanak a saját közösségeik jövője és fejlesztése érdekében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a közös beregszászi sajtótájékoztatójukon.Forrás: Facebook - Szijjártó Péter

Ugyanakkor kiemelte, hogy a magyar fél abban érdekelt, hogy Ukrajna és Magyarország között jószomszédi viszony alakuljon ki. "Mi a kárpátaljai magyarokra úgy tekintünk, mint olyan közösségre, amely összeköti Ukrajnát és Magyarországot, a magyar és az ukrán nemzetet. Minél erősebb a kárpátaljai magyar közösség, minél erősebb a kárpátaljai magyarok érdekképviselete, annál erősebb ez az összekötő kapocs a két nemzet és a két ország között" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös sajtótájékoztatójuk után Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében 2020. szeptember 23-án.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter elmondta, hogy Brenzovics László a KMKSZ nevében arra kérte a magyar kormányt, hogy a kárpátaljai magyar iskoláknak nyújtson segítséget a koronavírus-járvány közepette az egészségügyi védekezésben, ezért hamarosan félmillió maszkot, érintés nélküli testhőmérséklet-mérőket, kézfertőtlenítő szereket és egyéb eszközöket fognak küldeni Magyarországról. Hozzátette, hogy megkérte Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, járjon közben, hogy mielőbb kapja meg a magyar fél erre a beszállítási engedélyt.

Szijjártó Péter tájékoztatott továbbá arról, hogy a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja a jövőben is folytatódik Kárpátalján, ezután is írnak ki pályázatokat kis- és középvállalkozások számára.