A Budapesti Rendőr-főkapitányság unokázós bűncselekmények felderítésére alakult nyomozócsoportja a Vagyonvédelmi Osztály zseblopási nyomozóival közösen 2020. szeptember 18-án az Üllői úton fogtak el egy 24 éves férfit, aki épp egy idős nőtől akart megszerezni hárommillió forintot.

A gyanú szerint K. György eddig ismeretlen társa egy külföldi telefonszámról hívta fel az idős asszonyt vezetékes telefonján, majd magát a nő hozzátartozójának kiadva azt állította, hogy fogva tartják, mert belekeveredett egy drogügyletbe és azért, hogy fogva tartói szabadon engedjék, pénzre van szüksége. A nő abban a hitben, hogy a fiával beszél, elárulta a telefonálónak, hogy van egy hárommillió forint értékű autónyeremény betétje, amit ki tud venni a bankból.

Nem kért időpontot

A hívó közölte a sértettel, hogy taxival elküldi egy ismerősét, aki segít majd a pénz felvételében. Ezután a megbeszéltek szerint K. György 14 óra körül egy taxival megjelent a nő lakása előtt és elkísérte egy kispesti bankba. Az idős asszony a pénzintézetben megpróbálta felvenni a megbeszélt összeget, azonban a bank a kifizetést elutasította, mivel a protokoll szerint ekkora összeghez előzetes időpontegyeztetésre lett volna szükség. K. György a sikertelen pénzszerzés után egy másik bankfiókhoz akarta kísérni a nőt, azonban a nyomozók az újabb pénzszerzési kísérlet előtt elfogták a férfit.

Nem először csinálta

A nyomozók kiderítették, hogy K. György több, hasonló bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítható; augusztus 21-e és szeptember 7-e között ismeretlen társával négy idős nőtől csaltak ki közel ötmillió forint értékben ékszereket és pénzt. A csalók az idős embereket minden esetben azzal a történettel hívták fel, hogy rokonukat fogva tarják, és akkor engedik el, ha kifizetik a kért összeget.

A rendőrök K. György lakásán tartott kutatás során mobiltelefonokat, valamint pénzküldési bizonylatokat foglaltak le.

Egy 57 éves nő volt az irányító

A nyomozócsoport látókörébe került egy 57 éves budapesti nő is, akinek a gyanú szerint a futár szerepét betöltő K. György leszállította a csalásokból megszerzett pénzt és ékszereket. B. Anikó a hozzá vitt pénzből 100 ezer forintot adott a futárnak, majd a többi pénz egy részét ismeretlen társainak továbbküldte. Az 57 éves nőt a nyomozók szeptember 19-én XV. kerületi otthonában elfogták. A nála tartott kutatás során 300 ezer forintot és pénzküldési bizonylatokat foglaltak le.

A BRFK XV. kerületi nyomozói K. Györgyört 4 rendbeli csalás és 1 rendbeli csalás kísérlete miatt, B. Anikót 3 rendbeli csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd kezdeményezték letartóztatásukat, amit az illetékes bíróság 2020. szeptember 21-én el is rendelt.