Üzleti kapcsolatban állt Zdeněk Bakala cseh üzletemberrel Varga Zoltán, a Central Csoport tulajdonosa. Az utóbbi működteti a 24.hu hírportált, amelyik elsőként szivárogtatta ki az Indexnél felmerült átalakítási terveket - írja a Világgazdaság.

A Central Csoport tulajdonosa a Világgazdaság megkeresésére elismerte, hogy üzleti kapcsolatban álltak azzal a cseh milliárdossal, akinek médiacége a napokban 200 ezer eurót ajánlott fel az Indexből kiváló dolgozói csoportnak - írja a lap.

A cégnyilvántartásokban fellelhető adatokból levonható következtetés, miszerint Varga Zoltán, a Central Csoport tulajdonosa közvetett, illetve közvetlen üzleti kapcsolatban is állt Zdeněk Bakala cseh üzletemberrel.

A Magyar Nemzeti Banknak a tőkepiaci szereplőket tartalmazó közzétételi adatbázisában fellelhető dokumentumok szerint 2017 év végén a BC Central Europe Savings Limited tulajdonában 10 000 darab Central-Found Zrt. részvény volt. A Világgazdaság információi szerint a BC Central Europe Savings Limited pedig a cseh Zdeněk Bakala és a magyar származású, kanadai állampolgár Kádas Péter által jegyzett Bakala Crossroads csoporthoz tartozik. Mindezek alapján a kapcsolat megléte egyértelműnek tűnt, de Varga Zoltánt is megkeresték felvázolva a fenti adatokat, az iránt érdeklődve, hogy még kapcsolatban van-e a cseh milliárdos üzletemberrel, és esetleg volt-e ráhatása a támogatói döntés megszületésére.

Varga ZoltánForrás: Central Médiacsoport

Az igen részletesen felvázolt kapcsolatrendszerre a magyar üzletember a Világgazdaságnak azt írta, hogy Zdeněk Bakala és Varga Zoltán 2014 óta nem állnak üzleti kapcsolatban. Zdeněk Bakala magánemberként hozott adományozási döntései nem tartoznak Varga Zoltánra. 

A Magyar Nemzet korábban már foglalkozott a cseh üzletember 200 ezer eurós felajánlásával, s emlékeztetett arra, hogy az Index.hu-nál az után mondott fel az összes újságíró, hogy a 24.hu megírta: pénzügyi nehézségek miatt egy átszervezési terven gondolkodik a lapot tulajdonló alapítvány kuratóriuma. Az alapítvány elnöke, Bodolai László nem sokkal később kijelentette, hogy a tervet elvetették, ám közben annyira megromlott a viszonya az Index.hu akkori főszerkesztőjével, Dull Szabolccsal, hogy az újságírót menesztette pozíciójából. Bodolai szerint a munkakapcsolatuk megromlásának egyik oka volt, hogy Dull kiszivárogtatta a 24.hu-nak – az Index konkurensének – az átszervezési tervet. A főszerkesztő elbocsátását a szerkesztőség belügyeikbe való beavatkozásként élte meg, amely miatt hamarosan mindannyian felálltak - írják.