A szabad téren, a nyílt vasúti peronon nem kötelező maszkot hordani, viszont zárt helyen és a vonatokon 6 éves kor felett kötelező. Az elmúlt héten összesen 172 perces késést okozott, hogy egy-egy utas nem volt hajlandó felvenni a védőmaszkot, de az emberek többsége együttműködő és betartja a szabályokat.

Mint azt az Origo is megírta, azt elmúlt napokban több jegyvizsgálót is megtámadtak a vonatokon, miután felszólították az utasokat, hogy vegyék fel a védőmaszkjukat. Biber Anett, a MÁV szóvivője csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában felidézte, legutóbb egy balatoni járaton egy utas megütötte a jegyvizsgálót, aki a maszk használatára szólította fel őt. Ebből rendőrségi ügy lett, és a vonat csak jelentős késéssel tudott továbbhaladni.

A nyílt peronon nem kötelező maszkot viselni, csak a vasútállomások fedett helyiségeibenFotó: Csudai Sándor - Origo

Hozzátette ugyanakkor, hogy az utasok 99 százaléka jól viseli a maszkot a vonatokon, illetve ha felszólítják, felveszik a védőmaszkot.

Hangsúlyozta, szabad téren,  a nyílt peronon továbbra sem kötelező maszkot hordani, viszont minden zárt helyen kötelező 6 éves kor felett. 

A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben összesen 172 perces vonatkésést okozott.