Siklók hullottak a plafonból, inkább elköltözött az igali család - videó

Vértes
Az erdei siklók komoly terepakadályt jelenthetnek
Vágólapra másolva!
Erdei siklók lepték el egy igali család házát, a plafonról potyogtak a kádba. A lakók elbontottak egy melléképületet és a nyári konyha födémét is, végül inkább kiköltöztek az épületből.
Vágólapra másolva!

Erdei siklók lepték el egy család házát Igalon - írja a sonline.hu. A cikk szerint a család elbontotta a melléképületeket, megkezdték a nyári konyha födémét is, hogy kiderítsék honnan jönnek a védett hűllők. A munkálatok jelentős költséggel jártak,

a biztosító azonban nem akar nekik fizetni,

mondván, siklóra nem érvényes a biztosításuk.

Elfogytak a tartalékaik

– Egy héttel ezelőtt kezdődött a szüleim kálváriája, amikor a házukban több siklót fedeztek fel – mondta a lapnak Balogh Zsanett. A lány szerint a hüllők a fürdőszobába és a nyári konyhába is beköltöztek, a kígyók miatt a szülei most nála és testvéreinél laknak.

A bontás komoly anyagi terhet jelentett a családnak, a biztosító nem fizet, és az édesapja betegsége miatt most már a tartalékaik is elfogytak.

félünk, hogy állapota javulását visszavetik a történtek – mondta Balogh Zsanett.

Kutyával, baromfival távol lehet őket tartani

A család végül a Duna-Dráva Nemzeti Park őrkerület vezetőjétől, Szegvári Zoltántól kért segítséget. A szakember vadkamerákkal figyelte az állatokat és többször járt a házban is.

– Több tíz erdei sikló jutott be az ingatlanba.

– mondta Szegvári Zoltán, aki összegyűjtötte a fürdőszobában a kádból, a lambéria alól a földre pottyant fiatal siklókat és a településektől távol, kedvező élőhelyen szabadon engedte.

Szegvári Zoltán azt is kiemelte, hogy a gondozott, rendezett udvarú ingatlan a falu szélén fekszik, egy patakvölgy felett, környezetében kedvező életterek kínálkoznak a védett hüllőfajoknak is. Hozzátette, hogy a siklók az ősz beköszöntével levedlik bőrüket és magasabban fekvő védett, megfelelő klímával rendelkező üregeket keresnek a téli vermelésükhöz. A szakember szerint előfordul, hogy ingatlanokat lepnek el, sokszor észrevétlenül tavasszal távoznak is, kutyák, illetve baromfik tartásával távol tarthatók a háztól.