Ausztria az egyik legfontosabb és legszorosabb szövetségese Magyarországnak - jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott Karoline Edtstadler osztrák Európai Unióért és alkotmányért felelős miniszterrel pénteken Budapesten. 

Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó kiemelte, hogy nagyra becsülik a jelenlegei osztrák kormányt, és bár vannak kérdések, amelyek tekintetében eltér az álláspontjuk, nem hagyják, hogy ezek "túszul ejtsék" az együttműködést.

Kifejtette, hogy lényeges területeken ért egyet a két ország,  ilyen az EU bővítése a Nyugat-Balkán felé és az illegális bevándorlók kötelező letelepítési kvótájának elutasítása. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Karoline Edtstadler osztrák Európai Unióért és alkotmányért felelős miniszter a megbeszélésenForrás: MTI/Illyés Tibor

Az Európai Bizottság új migrációs paktumáról elmondta: Magyarország rendkívül negatívan ítéli meg, amit az uniós testület letett az asztalra, mert úgy tűnik, Brüsszel nem tanult az elmúlt évek hibáiból és nem adta fel a bevándorláspárti politikáját. Ez a csomag egy reménytelen kísérlet, hogy ne nevezzék kvótának azt, ami valójában az - fogalmazott.
Az előterjesztés a migránsok szétosztásáról szól, amit Magyarország nem támogat. Ha most újabb illegális migrációs hullámok lennének, azok már komoly egészségügyi kockázatot is jelentenének, ezért továbbra is az a magyar álláspont, hogy a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, de ez a csomag még mindig a kezelésnél tart  - mutatott rá. Szijjártó Péter közölte: a határt továbbra is erősen védik, és nem engedik meg illegális migránsok érkezését az ország területére.

 

Karoline Edtstadler és Szijjártó PéterForrás: MTI/Illyés Tibor

Kitért arra is, hogy más közép-európai országokhoz hasonlóan az Európai Bíróság előtt támadják meg az EU mobilitási csomagját, amely bürokratikus intézkedésekkel hozza hátrányos helyzetbe a közép-európai szállítmányozási vállalatokat.

Megjegyezte, hogy Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a harmadik legnagyobb beruházó az országban, és 2500 itt működő osztrák cég mintegy 70 ezer embernek ad munkát.

Karoline Edtstadler és Szijjártó Péter a sajtótájékoztatónForrás: MTI/Illyés Tibor

Karoline Edtstadler hangsúlyozta: Magyarország megbízható partnere Ausztriának, baráti ország, az együttműködésük nagyon fontos, és ennek így kell maradnia a jövőben is.

A bizottság migrációs csomagjáról elmondta: az illegális bevándorlás kezelésére a kötelező szétosztás nyilvánvalóan nem működik, ez az irány kudarcot vallott. Fontos a szolidaritás, de annak más formája is van, nem csak az illegális bevándorlók befogadása - vélekedett. Az osztrák miniszter kiemelte a jogállamiság jelentőségét, azt mondta, ez országa számára olyan alapérték, amellyel kapcsolatban nem lehetséges a kompromisszum.