Másodfokú riasztást adtak ki jégeső és viharos szél miatt

eső, időjárás, zivatar, Budapest, esernyő, 2020.06.26.
Vágólapra másolva!
Többfelé heves zivatarokkal, valamint nagy mennyiségű csapadékkal érkezik a hidegfront pénteken, emiatt elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Az érintett területeken jégeső eshet és károkat okozhat az erős szél is.
Vágólapra másolva!

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az érintett területeken jégeső eshet, valamint károkozó, erős szél fújhat.

A riasztások által érintett területeket, járásokat itt követhetik nyomon, folyamatosan frissülő térképen.

Délutántól egyre nagyobb számban alakulnak ki zivatarok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Délutántól a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulnak ki zivatarok, nyomukban felhőszakadással, viharos (60-90 kilométer/órát elérő) széllel.

Elsősorban a Dunántúl déli és középső tájain heves zivatarok is várhatók, így lokálisan

90-100 kilométer/órát meghaladó szélrohamok és nagy méretű jég is előfordulhat.

Kora este a zivatarrendszer várhatóan átterjed a középső országrészre, Duna-Tisza közére, majd gyengülő intenzitással a keleti országrészre is. Késő este ugyanakkor az érkező hidegfronthoz társulva nyugat felől újabb hullámban várható intenzív eső, zápor, zivatar, illetve a szél is több helyen viharossá fokozódik. A felhőszakadások mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 millimétert, illetve szombat hajnalig általában a Dunántúl északi felén helyenként 50 milliméter feletti összeg is hullhat.

Az előrejelzés szerint pénteken a maximumhőmérséklet az Alföldön és a Dunántúl déli részén még elérheti a 25-29 Celsius-fokot, ettől északra 20-24 fok várható. A hőmérséklet késő este északnyugaton 12, 13, délkeleten, keleten még 20, 21 fok körül alakul.

Frissítés:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt

Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye területére.

Az érintett területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is!