A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni - mondta szombaton a közmédiának az országos tisztifőorvos, aki az Operatív Törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.

Látható, hogy már a közösségi terjedés a jellemző - fogalmazott Müller Cecília, alapvető szabálynak nevezve, hogy az emberek bárhová csak egészségesen menjenek. Arra kérte az időseket, hogy magukra is vigyázzanak. Kerüljék a zsúfolt helyeket; ha korán vásárolnak be, már sokat tettek a saját érdekükben.

A szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni. Nagyon szeretnénk elkerülni a szigorításokat - jelentette ki az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília országos tisztifőorvosForrás: MTI/Kormany.Hu

Hozzátette, hogy mindenki élni akarja a megszokott életét. Ugyanakkor megjegyezte, hogy természetesen létezik egy eljárásrend, vannak tervek különböző esetekre.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy javasolt sokat tartózkodni a szabadban a pandémia idején, a sportolás jót tesz. Ugyanakkor azt mondta, hogy a romló időjárás miatt az emberek fokozottan "beszorulnak" a szűk terekbe, ezért komolyan kell venni a maszk használatát.

Hétvégén többen el tudnak menni moziba, szórakozóhelyre, üzletbe. Ahol nem tartható a másfél méteres távolság, fontos a maszkhasználat, amelyet sok helyen jogszabály is előír.

Bárhol, ahol nem tartható a másfél méteres távolság, feltétlenül viseljünk maszkot.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. szeptember 24., csütörtök

Senki nem tudhatja, hogy hordozza-e a vírust tünetmentesen, ezért lényeges az óvintézkedések betartása. A tisztifőorvos jelezte, hogy fontos vigyázni azokra, akiknél magas a kockázata annak, hogy súlyosan, akár halált okozva zajlana le a fertőzés.

Müller Cecília közölte, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, amely a pandémia felszálló ágában van. Hozzáfűzte, hogy egyre nő a kórházban ápolt emberek száma: már 589-en szorulnak kezelésre.