Levélben fordult Bánáti Jánoshoz, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnökéhez Budai Gyula Gyurcsány Ferenc ügyvédje miatt. A fideszes parlamenti képviselő szerint Czeglédy Csabáék szabálytalan eszközökkel akasztották meg a jelenleg is folyamatban lévő büntetőeljárást. 

"Czeglédy Csaba DK-s pártpénztárnok és ügyvéd újabb trükkje miatt Dr. Bánáti János országos Ügyvédi Kamara Elnökéhez fordultam" - írta Facebook oldalán a kormánypárti politikus, jelezve, hogy a MÜK vezetőjéhez fordult az ügyben. 

A Pesti Srácok írta meg, hogy jövő héten csütörtökön folytatódott volna a Kecskeméti Törvényszéken a Czeglédy Csaba és társai ellen a hatmilliárdos költségvetési csalás ügyében indult büntetőeljárás, ha azt nem akasztják meg egy eljárásjogi trükkel. 

Mint kiderült, a bírákon kívül a védőket is lecserélték: az eljárás korábbi szakaszában az egyik ügyvéd az egyik bűnösségét beismerő és az ügyészséggel egyezséget kötő vádlottat védte, akivel szemben a Szegedi Törvényszék 2019. júniusában ítéletet is hozott. Az egyezségkötés után a védő aztán elvállalta három másik, a felelősségét tagadó, magát ártatlannak valló vádlott védelmét is, majd indítványozta a büntetőperből egyezségkötések során készült jegyzőkönyvek kizárását.

Czeglédy Csabát (k) vezetik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Csakhogy a törvény szerint ugyanabban a tényállásban a tagadó és a beismerő vádlottak védelmét ugyanaz az ügyvéd nem láthatja el, mert ezzel érdekellentét áll be. Ha pedig a védőügyvéd a védence érdekével ellentétes magatartást tanúsít, akkor őt az egész eljárásból ki kell zárni. Az érdekellentétben álló ügyvéd nem más, mint Binszki József, szegedi DK frakcióvezetője, és a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság elnöke.

A törvényszék a PS megkeresésére azt írta, a DK-s ügyvédet már ki is zárták az eljárásból. Fellebbezésnek ugyan van helye, de ha a döntés véglegessé válik, az új védők meghatalmazása vagy kirendelése után lehet csak új tárgyalási napot kitűzni. Ezzel pedig sikerült megakasztani az évek óta húzódó eljárást. Mint a portál megjegyzi, a DK és a Czeglédy-ügy ezen kívül is több ponton összeér.

  • Gyurcsány Ferenc és felesége családi cége, az Altus három alkalommal is 100 millió forint körüli összeget kölcsönzött Czeglédy munkaerő közvetítő cégének;
  • Czeglédy a DK elnökének ügyvédje és személyes barátja;
  • a politikus-ügyvéd a DK EP-listájára felkerülve szerzett mentelmi jogot és szabadult meg a büntetőeljárástól egy időre;
  • a tavalyi önkormányzati választások óta több DK-s önkormányzattal is szerződött az irodája.

Budai Gyula a történtek miatt etikai, és fegyelmi eljárás lefolytatását kérte Bánáti Jánostól.