Miniszterként azon dolgozik majd, hogy a járvány miatt se csökkenjen a családok életszínvonala - mondta a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban Novák Katalin, aki szerint ha a baloldal kerülne hatalomra, elvennék a családoknak járó támogatásokat. Az új tárca nélküli miniszter korábban soha nem látott léptékű otthonteremtési programot ígért, és leszögezte: attól sem kell tartani, hogy elvesznek a családtámogatásokból.

Novák Katalin miniszteri kinevezése kapcsán elmondta, hogy még soha nem volt önálló miniszteri szintű képviselete a családok ügyének. Most kiemelten fontos, hogy a 2010 óta elért eredményeket megőrizzük, és ne essenek a családok áldozatául annak, ha gazdasági értelemben nehezebb időszak következik Ráadásul évek óta nő a gyermekvállalási kedv, emelkedik a házasságkötések és csökken a válások száma. Folytatnunk kell, sőt meg kell erősítenünk a munkát. Leszögezte: a családok támogatása békeidőben és válságban is megkérdőjelezhetetlen felelősségünk, és jelezte, a miniszterelnök azt kérte tőle, hogy "adjon bele mindent".

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Novák Katalin kiemelte, hogy az elmúlt 10 évben rengeteget bővültek a családtámogatások: 2010-ben 960 milliárd forint jutott erre, míg ma már 2700 milliárd, és komoly kihívásnak nevezte, hogy a családok életszínvonala ne csökkenjen le drámaian és tartósan.

A családpolitikában eddig elért eredményekről azt mondta, szubjektív benyomása, hogy az utcán sétálgatva egyre több kismamát, babakocsit tologató családot lát, de a statisztikák is igazolják ezt: az első nyolc hónapban mintegy hetven százalékkal több házasságot kötöttek, mint 2010 azonos időszakában, a válások száma hatvan éve nem volt ilyen alacsony, az abortuszok száma harminc százalékkal csökkent 10 év alatt, és évtizedek óta nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, mint most.

A tervezett otthonteremtési programról Novák Katalin elmondta, hogy azt szeretnék, hogy akik ma albérletben élnek, megkapják a lehetőséget, hogy saját tulajdonú otthonhoz jussanak, amit aztán a gyerekeik megörökölhetnek. A miniszter elmondta, céljuk, hogy könnyebben és olcsóbban lehessen építkezni, a vállalásnak ne legyenek aránytalan terhei. Át kell gondolniuk a már meglévő otthonteremtési támogatásokat is. Fontosnak nevezte a vidéki otthonteremtést, úgy vélte, erőssége lenne Magyarországnak, ha a vidék vonzóbb lenne a fiataloknak.Részletezte, hogy ha valaki tisztességesen megfizetett, értékes munkát végezhet vidéken, akkor sokan azok közül, akik korábban csak Budapesten tudták elképzelni az életüket, talán úgy döntenek, hogy hazamennek. Megjegyezte, hogy ugyanaz az összeg otthonteremtési szempontból mindig többet fog érni vidéken, mint egy nagyvárosban, és ezen az sem változtat, ha az összeg növekszik.

Novák Katalin a lap kérdésére kifejtette: nem alaptalan az a választói félelem, hogy egy kormányváltás esetén a baloldal megszüntetné a családi adókedvezményt és más, családokat támogató intézkedéseket. Ezt a baloldal már többször bebizonyította. Ne felejtsük, hogy elvették a családi adókedvezményt, a gyes harmadik évét, az otthonteremtési programot és a tizenharmadik havi nyugdíjat - fogalmazott.

Leszögezte, hogy amíg mi leszünk kormányon, addig Magyarországon családi típusú adórendszer lesz: minél több gyermeket nevel valaki, annál többet tud a jövedelméből megtakarítani és azt a gyermekeire fordítani.

Arra a kérdésre, van-e vészforgatókönyv arra az esetre, ha a járvány miatt ismét be kell zárni az iskolákat, óvodákat, Novák Katalin közölte, hogy amíg lehet, a gyerekeknek biztosítani kell, hogy járhassanak óvodába és iskolába, a nemzeti konzultáció alapján ez az emberek többségének akarata is. Fontos, hogy az ország működhessen, de csak úgy, ha képesek vagyunk betartani a szabályokat és vigyázni egymás egészségére. Addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet - mondta.