A magyarok a baloldalra nem számíthatnak a járvány elleni védekezésben - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában nyilatkozva.

Kocsis Máté azt mondta, egyelőre nincs szükség rendkívüli jogrend bevezetésére, az egészségügy az eszközök és a jogszabályok szempontjából is felkészült a járvány második hullámára, a nemzeti konzultáción pedig csaknem 2 millió ember fejezte ki világosan: Magyarországnak működnie kell, vagyis úgy kell megszervezni a védekezést, hogy közben megmaradjon az ország működőképessége és a gazdaság teljesítőképessége.

Ha mindenki betart minden szabályt, akkor a védekezés - ahogy egyszer már sikerült, úgy - újra sikerülni fog

- mondta.

Kiemelte, most nincs olyan jogszabály, amelyet az egészségügyi védekezés miatt kellene módosítani, a szokásos rendben ülésező Országgyűlés így a gazdaságvédelemre, a munkahelyek megőrzésére koncentrálhat.

Kocsis MátéFotó: Csudai Sándor - Origo

A kormánypárti politikus megjegyezte, a járvány előtti időszakban "jól ment az ország szekere", azonban a koronavírust kísérő gazdasági válság hatására ez "mind a porba hullhat", ezért óriási felelősség terheli a törvényhozást.

Kocsis Máté szerint a járvány elleni védekezésben a magyarok a baloldalra nem számíthatnak.

Őket egyáltalán nem érdekli, hogy a járványügyi védekezés milyen állapotban van, mit kell még tenni, és abban lehet-e konszenzusra jutni, ezzel szemben elhangzanak tőlük vádak, alaptalan hazugságok és olyan veszélyes rémhírek, amelyek kifejezetten ártanak a védekezésnek - mondta.

A baloldal még mindig nem fogta fel, emberéletek múlhatnak azon, ha dezinformálja az embereket a járványhelyzetben

- mondta.

Tavasszal már bebizonyították, hogy képtelenek az összefogásra, mert nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, a koronavírus elleni törvényt, kamuvideókkal próbálták lejáratni az egészségügyi dolgozókat és külföldön rágalmazták Magyarországot - sorolta a politikus.

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy politikai blöffnek, egy álhír felépítése eszközének tartja a Demokratikus Koalíció (DK) ingyenes tesztelésre vonatkozó javaslatát. A magyar tesztelési rend az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollját követi, és teljesen világos: a tesztek orvosi előírásra ingyenesek, míg aki ezen felül szeretné ellenőriztetni magát, hatósági áron teheti ezt meg, azért, hogy senki ne nyerészkedhessen a teszteken.