Az Origónak nyilatkozva Kovács László korábbi MSZP-elnök leszögezte, pártjának nem lenne szabad támogatnia a baloldal antiszemita megnyilvánulásairól ismertté vált borsodi jelöltjét. A szocialisták egykori befolyásos politikusa ezt azzal indokolta, hogy Bíró László személye elfogadhatatlan, és az egész ügy árt pártja megítélésének. Újabb baloldali véleményformáló fogalmazott meg rendkívül súlyos bírálatot a baloldal elvtelen politikájával szemben. 

"Az antiszemitizmus összes, legyen az nyílt, vagy burkolt, formáját elítélem. Az ilyen kijelentésekkel nem tudok azonosulni" - nyilatkozta Kovács László megkeresésünkre.

"Árt az MSZP megítélésének"

A szocialisták korábbi elnöke saját pártjára, és politikai felelősségére is kitért a Bíró-ügy kapcsán: úgy látja, ilyen jelölt mögé nem szabad felsorakozni. 

Véleményem szerint az MSZP-nek nem lenne szabad támogatnia Bíró László indulását 

- fogalmazott a szocialisták egyik legismertebb politikusa. Szavai azért is meglepőek, mert a baloldali politikusok közül éppen párttársa, Kunhalmi Ágnes állt ki elsőként a zsidózó jelölt mellett. A MSZP újdonsült társelnöke amellett, hogy elment a jobbikos politikus tiszaújvárosi kampányeseményére, egy támogató videóüzenetet is közreadott. Ebben úgy fogalmazott, hogy "Bíró Lászlónak hívják a mi jelöltünket, a mi közös jelöltünket".

Kovács László a beszélgetés során érintette Bíró korábbi vállalkozásának zűrös pénzügyeit. Mint ismert, több varrónő a nevét és az arcát vállalva azt állította, hogy a baloldal borsodi jelöltje nem fizette ki bérüket, majd miután szóvá tették ezt, megfenyegette őket. "A jelölt pénzügyeivel kapcsolatos tisztázatlan körülmények az antiszemita megnyilvánulásaihoz hasonlóan elfogadhatatlanná teszik személyét, és ártanak az MSZP megítélésének is" - értékelte a fejleményeket a szocialista párt egykori befolyásos politikusa.  

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b) és Kovács László, az MSZP volt elnöke, egykori külügyminiszter kezet fog a DK elnökének 16. évértékelő beszéde után Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-énForrás: MTI/Kovács Tamás

Elvtelenség, identitásvesztés

Sorra érkeznek a baloldalról a keményebbnél keményebb kritikák az antiszemita jelölt körül kialakult baloldali egységfront miatt. Legutóbb Schiffer András, az LMP alapítótagja, korábbi elnöke mondta el véleményét az ügyről. "Az egész baloldal elvtelenségét mutatja az egy-két éve még zsigeri antiszemita kijelentéseket tevő Bíró László jelölése" - fogalmazott.

Az Origónak nyilatkozva Gerő András történész leszögezte, hogy a baloldalnak fel kellene mondania a Jobbikkal való együttműködést, mert "ez már sok, ezt már nem kellene vállalni". A Habsburg Történeti Intézet igazgatója úgy véli, hosszú távon egyértelműen káros a baloldali pártoknak ez a szövetség, hiszen ezzel könnyen elveszthetik identitásukat. 

Mellettük több baloldali véleményformáló is támadta a baloldalt Bíró indításáért, köztük Tamás Gáspár Miklós filozófus, Somogyi Zoltán politikai elemző, és Böcskei Balázs politológus is.

"Zsidó uzsora-banktőke", "tetűcsúszdások", "Judapest"

Mint ismert, a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson a Párbeszéd, az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP jelöltjeként induló Bíró László korábban több alkalommal is antiszemita megjegyzéseket tett.

Az országos botrány, és a baloldali értelmiségi körből érkező kritikák ellenére a baloldal nem hátrált ki az antiszemita jelölt mögül. Sőt, Kunhalmi Ágnesen kívül Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Fekete-Győr András Momentum-elnök, és Karácsony Gergely főpolgármester is nyíltan kiállt a judapestező-tetűcsúszdásokozó politikus mellett.