Az iskolakezdés első hónapjának tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ismertették: az iskolai testhőmérséklet-méréshez az eszközöket megyénként szeptember 29-én és 30-án osztják ki.

A szaktárca összegzése szerint rendkívüli szünetet szeptember 28-án az óvodák csupán fél százalékában - 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben, a 3079 iskolából pedig csak 7 helyen hirdettek meg. Tantermen kívüli, digitális munkarendet 118 intézményben rendelt el egy-egy osztály számára az operatív törzs, ez azt jelenti, hogy az iskolák négy százaléka érintett.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése értelmében október 1-jétől tovább fokozzák a védekezést: valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor mérik majd a gyermekek, a tanulók és az ott dolgozók testhőmérsékletét, ami segít kiszűrni a betegeket, és ezzel csökkenti a fertőzés kockázatát.

Több tízezer hőmérőt kapnak az iskolákFotó: Csudai Sándor - Origo

A járvány elleni védekezés közös feladat, ezért a testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók, felsőbb éves tanulók egyaránt végezhetik majd, ehhez a kormány több mint 41 ezer érintésmentes digitális hőmérőt oszt ki az intézményeknek, fenntartótól függetlenül - írták.

Ez azt jelenti, hogy minden állami, egyházi, önkormányzati vagy magánintézmény, iskola és óvoda kap eszközt. 

A hőmérők kiosztása a kormányhivatalok szervezésében megyénként, szeptember 29-én és 30-án zajlik majd. Százhúsz, nagy tanulói létszámú, egyetlen bejárattal rendelkező iskolában - a zökkenőmentes beléptetés érdekében - a digitális hőmérők biztosítása mellett hőkamerás beléptető rendszert is telepítenek - jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Felkészült és fegyelmezett a koronavírus-járvány elleni védekezés a köznevelésben - jelentette ki Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára egy budapesti iskola előtt hétfőn.

A kormány döntése értelmében október 1-jétől még tovább szigorítják a védekezést - emelte ki az államtitkár. Valamennyi köznevelési intézményben mérik majd a tanulók testhőmérsékletét.

Annak érdekében, hogy ez megvalósítható legyen, több mint 41 ezer digitális hőmérő kiosztása indul el, ezenkívül ott, ahol egyszerre több mint 400 gyermeknek kell bejutnia az iskolai épületbe, hőkapukat szerelnek fel. Ezek is segítik a védekezést, a fertőzöttek kiszűrését - tette hozzá.

Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: mindenütt van aggodalom, mert az ellenség láthatatlan, nehezen jósolható meg, hogy hol fog felbukkanni. Jó tapasztalat, hogy tömeges fertőzés még egyetlen óvodában, iskolában sem fordult elő - hangsúlyozta.