Vera Jourová európai bizottsági alelnök kijelentései alkalmatlanná teszik őt arra, hogy EU-biztosként tevékenykedjen - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta, az Európai Bizottság alelnöke legutolsó interjújában "beteg demokráciának" nevezte Magyarországot, és mint kiderült, gyakorlatilag alkalmatlannak tartja a magyarokat a felelősségteljes döntéshozásra.

Szokatlan bírálat

"Vera Jourová pozíciójából adódóan szokatlan, hogy politikai értelemben kritikus megjegyzéseket tegyen egy kormánnyal szemben" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a bizottsági alelnöknek - csakúgy, mint a bizottság egészének - pártatlanul kellene őrködnie a jogszabályok betartása fölött.

"Az interjúban elhangzott durva kijelentések miatt Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel közölt levelében lemondásra szólította fel Vera Jourovát, és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya minden kapcsolatot megszakít az alelnökkel" - fűzte hozzá az államtitkár.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint Vera Jourovát kijelentései alkalmatlanná teszik munkájáraFotó: Koncz Márton - Origo

Kovács Zoltán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, ami történt, egy magát elfogulatlannak tartó bizottság részéről teljes mértékben elfogadhatatlan. "Az uniós intézmények jövőjét csak az tudja biztosítani, hogy ha a Magyarországgal és a közép-európai országokkal szemben tanúsított politikai boszorkányüldözéseket egyszer és mindenkorra befejezik" - hangsúlyozta az államtitkár.

Sértegette Magyarországot

Mint ismert, Jourová a Spiegelnek adott interjújában Magyarországot nyilvánosan "beteg demokráciának" nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar állampolgárait, hogy "nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt nyilvánítsanak". A bizottsági alelnök a magyar sajtóviszonyokkal kapcsolatban is súlyos valótlanságokat fogalmazott meg. 

A Soros Györgyhöz köthető cseh politikus kijelentései miatt Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amit Varga Judit igazságügyi miniszter osztott meg a közösségi oldalán.