Varga Judit lesöpörte a momentumos Donáth Annát a Tranzit vitáján

Vágólapra másolva!
Zavarodottan próbált magyarázkodni a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna, amikor arra a kérdésre kellett volna válaszolni, miért lép együttműködésre a Momentum a 2006-os terrort elrendelő Gyurcsány Ferenccel és az antiszemita Jobbikkal. A Csepel Művek területén tartották meg az elmaradt Tranzit vitáját pótló Garázsvitát, ahol Varga Judit igazságügyi miniszter szabályszerűen lesöpörte vitapartnerét, Donáth Anna momentumos uniós képviselőt. A vita legtanulságosabb pontja talán az volt, amikor Donáth Anna kénytelen volt elismerni: ha egyenként végignézzük a jogállamisági kritériumokat, abban Magyarország jól áll. Varga Judit hozzátette: pontosan ez az a bolsevik tempó, ami a Sargentini-jelentésben is érvényesült: nem a konkrétumokat nézik, hanem általános mantrákat hangoztatva támadják Magyarországot.
Vágólapra másolva!

A vita ugyanazon minta alapján zajlott, mint általában: Varga Judit folyamatosan konkrétumokkal érvelt, miközben Donáth Anna megpróbált ez elől kitérni, és általános baloldali politikai szólamokat ismételgetett.

Donáth azzal büszkélkedett, hogy nagyon jó munkakapcsolatban van Vera Jourovával, mire Varga Judit azt válaszolta:

Varga Judit élesen kifogásolta, hogy a Donáth által dicsért Jourová minden uniós jogállamisági jelentés előtt manipulatív módon szivárogtat.

A beszélgetésben az igazságügyi miniszter megkérdezte, hogyan tud szövetségre lépni a Momentum Gyurcsány Ferenccel és a DK-val: egy olyan politikussal, akinek miniszterelnöksége alatt, 2006-ban rendszerszintű jogállamisági problémák voltak.

- mondta Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter felidézte, hogy 2006-ban az első fokú bíróságok 141 esetből 139-ben elrendelték az előzetes letartóztatást olyan ügyekben, ahol utána rendre kiderült, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követtek el a tüntetők.

Akkor még egy egyszerű meghallgatásig sem jutottunk el Brüsszelben, csak egy könyvbemutatóig - mondta Varga Judit. Donáth Anna meglehetősen egyedi módon azzal próbált kibújni a válasz alól, hogy a Momentum 2006-ban még nem létezett, és akkor nem a mostani Bizottság és Parlament volt Brüsszelben. Arra nem válaszolt, hogy miért lépnének most együttműködésre a szemkilövetésekért felelős Gyurcsány Ferenccel.

Donáth Anna csak a szokásos politikai szlogenek ismételgetésével válaszolt: szerinte Magyarországon nincs jogállam és demokrácia. Amikor Varga Judit konkrétumokat kért, váratlanul - és meglehetősen abszurd módon - azt válaszolta:

nem érdemes a konkrétumokat ("check listeket") nézni, mert ebben jól teljesít Magyarország.

- tette fel a kérdést Varga Judit. Az igazságügyi miniszter hozzátette: igazi balos, kommunista tempó, hogy konkrétumok helyett ellenőrizhetetlen általánosságokkal vádolják Magyarországot. Erre volt jó példa a Sargentini-jelentés is.

Varga Judit megemlítette, hogy a hollandoknál például nincs alkotmánybíróság, és három sikertelen népszavazás után megszüntették a népszavazás intézményét, mondván működési zavarokat okozott.

- mondta az igazságügyi miniszter.

A teljes vita itt nézhető meg: