Magyarország Ügyészsége visszautasít minden alaptalan rágalmat, amely az ügyészség törvényes és szakszerű működését vonja kétségbe - írta közleményében a Legfőbb Ügyészség Kommunikációs és Sajtófőosztálya.

A véleménynyilvánítás szabadságába nem tartozik bele a szolgálatot teljesítő rendőrség füstbombával való dobálása.

Fekete-Győr András a füstgránáttalForrás: UGYESZSEG.HU

Az ilyen és hasonló esetekben minden elkövetővel szemben azonos módon, a törvények szerint lép fel az ügyészség, és a bíróságok bűnösséget kimondó és szankciót megállapító határozatokat hoznak.

A Központi Nyomozó Főügyészség a 2018. decemberi Parlament előtti demonstrációkon történt hasonló jogellenes magatartások miatt eddig kilenc személy ellen emelt vádat, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. A bíróság valamennyi vádlottal szemben marasztaló ítéleteket hozott, melyek közül hat ügy már jogerőre is emelkedett. 
A bíróság öt esetben 1 év vagy az alatti börtön fokozatú, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte a vádlottakat,  amely ítéletek közül három már első fokon jogerőre emelkedett, mivel a vádlottak tudomásul vették a döntést. 

Egy vádlottat pedig 1 év 8 hónap börtön fokozatú, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélt a bíróság. Ezen ítélet szintén első fokon jogerőre emelkedett, mivel a vádlott ez esetben is elfogadta a döntést.

A törvény előtti egyenlőség megsértése lenne, ha egyesek politikai szerepvállalásuk miatt mentesülhetnének a jogszerű és igazságos eljárások alól.

A jogállami elveknek megfelelően a bíróság fogja kimondani a végső szót - hívta fel rá a figyelmet a Legfőbb Ügyészség. 

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz ellen.

A vádlottak a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon A PARLAMENT ÉPÜLETÉT VÉDŐ RENDŐRSORFALBA KÜLÖNBÖZŐ TÁRGYAKAT – KÖZTÜK ÜVEGET ÉS PIROTECHNIKAI ESZKÖZT – DOBTAK, ILLETVE TÜNTETŐTÁRSAIKAT ÉS A RENDŐRÖKET LÖKDÖSTÉK AZÉRT, HOGY A SORFALAT ÁTTÖRJÉK. 

Erről videofelvétel is készült, amit alább lehet megtekinteni, Fekete-Győr dobálózása az 55. másodpercnél látható: