Felfüggesztette egy budapesti reggeliző és hamburgerező tevékenységét a Nébih, miután az ellenőrzésük során több hiányosságot is feltártak. A Váci úti büfében mosatlanul tálalták fel a salátát a szendvicsekben, a sütésre váró alapanyagokat hűtés nélkül tárolták.

Számos súlyos higiéniai hiányosságot tártak fel a Nébih szakemberei egy budapesti vendéglátóegység helyszíni ellenőrzése során - írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A Váci úti egységben a hűtőkapacitás nem biztosította a szabályos tárolás feltételeit, ezért a 

sütésre váró félkész alapanyagokat hűtés nélkül, a polcokon és a padozaton tárolták.  A hűtők eljegesedettek, szennyezettek, a raktár és a pult mögötti rész padozata szennyezett volt, a sütőberendezés mellett kifolyt olaj és lehullott ételmaradékok hevertek.

Mosatlanul tálalták fel a zöldségeket

A közlemény szerint a kiszolgálópulton kínált szendvicseket, péksüteményeket nem óvták a cseppfertőzéstől és a rovaroktól, sőt közvetlenül mellettük tárolták a csomagolóanyagot, rovarirtós dobozt, üdítőitalokat, szórólapokat és ide tették a vendégek a visszahozott, használt edényeket is.

Az egységben zöldség tárolására, mosására, tisztítására alkalmas hely és vízvételi lehetőség nem volt, így a jégsalátát és a salátakeveréket tisztítatlanul használták fel a szendvicskészítéshez.  A frissen érkezett, tisztítatlan paprikát, narancsot, uborkát, káposztát a vendégtérben tárolták. A Nébih szerint ez az eljárás nem volt összhangban a vállalkozás részére kiadott engedéllyel sem, aszerint ugyanis kizárólag tisztított, konyhakész, csomagolt zöldség és gyümölcs vihető be az egységbe.

Megsemmisítették az állati eredetű élelmiszereket

A hatóság a szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét. Emellett a Nébih 10 tétel nem nyomonkövethető, illetve tisztítatlan saláta felhasználásával készült élelmiszert és egy tétel lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot azonnali hatállyal kivont a forgalomból, azok forgalomba hozatalát, felhasználását megtiltotta, és 

elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. 

Az egység az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta a tevékenységét. Mint írják, az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.