Hidvéghi Balázs: A Soros-jelentésnél kizárólag a Soros-szervezetek véleményét vették figyelembe

JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. május 14. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos beszédet mond az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitáján Brüsszelben 2020. május 14-én. A járvány miatt az eredetileg két napra tervezett plenáris ülés helyett egy napig tartó vita lesz, majd a második napon videókonferencia keretében tartják meg a szavazást. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
A jelentés tárgyi tévedéseket is tartalmaz, amelyeket a magyar kormány már számos alkalommal cáfolt, ennek ellenére benne maradtak a szövegben, újra és újra előkerülnek, kár, hogy az Európai Bizottság az európai adófizetők pénzéből euró százezreket költött arra, hogy egy Soros-jelentést kiadjon – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője. 
Vágólapra másolva!

Soros-jelentésnek, Magyarországgal szembeni nyílt politikai zsarolásnak minősítette az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentését Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő. A politikus szerint a dokumentum abszurd és hamis állításokkal van tele, önkényes, elfogult, kizárólag a Soros-szervezetek véleményét vették figyelembe, azokat írták bele.

- fogalmazott Hidvéghi Balázs. Felidézte: Vera Jourová egy Spiegel-interjúban arról beszélt, hogy szerinte Magyarországon beteg a demokrácia.

- kommentált a fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi: Vera Jourová méltatlanná vált a pozíciójára Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

"Ez így teljesen egyértelművé teszi, hogy egy politikailag elfogult, zsarolási dokumentumról beszélünk", a jelentés az említett Spiegel-interjú hosszabb verziója - jelentette ki Hidvéghi Balázs, hozzátéve: az embernek A tanú című film jut eszébe, ahol már a bírósági tárgyalás előtt készen volt az ítélet, és azt húzta elő a zsebéből Virág elvtárs. Közölte: a jelentés tárgyi tévedéseket is tartalmaz, amelyeket a magyar kormány már számos alkalommal cáfolt, ennek ellenére benne maradtak a szövegben, újra és újra előkerülnek. Kár, hogy az Európai Bizottság az európai adófizetők pénzéből euró százezreket költött arra, hogy egy "Soros-jelentést" kiadjon - fogalmazott.

Ezek az állítások sem igazak

Hidvéghi Balázs példaként említette, hogy a szöveg számon kéri a bíróságok, a bírói döntéshozás függetlenségét. Erre úgy reagált: a független magyar bíróság éppen a napokban mentette fel Kovács Béla volt jobbikos politikust, "azt a Kágébélát, aki nyilvánvalóan kém volt és Magyarország ellen dolgozott", ám a bíróság az erről szóló bizonyítékok ellenére is úgy gondolta, felmenti őt ebben az ügyben. "Sokunknak nem tetszik ez az ítélet, de mutatja azt, hogy valóban függetlenül működik Magyarországon a bíróság" - mondta.

Hozzátette:

A fideszes politikus úgy összegzett: határozottan visszautasítják ezeket a hazugságokat és a Magyarország elleni politikai zsarolást, a jelentés pedig ebben a formában nem képezheti részét semmilyen pártatlan, objektív párbeszédnek a jogállamiság kérdéséről. Kérdésre megerősítette: Vera Jourovát alkalmatlannak tartja arra a feladatra, amelyet betölt, méltatlanná vált a pozícióra.