Ki akarja éheztetni Magyarországot és Lengyelországot az Európai Parlament baloldali alelnöke

Election of EU Commission President POLITICS PARLIAMENT EU Personal details
16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen (M) speaks with Katarina Barley (SPD, r) before her application speech to the MEPs, while David McAllister (CDU) stands next. Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Az európai uniós (EU) pénzügyi támogatások hatékony eszközt jelentenek a jogállami elvek tiszteletének biztosítására, ezért "ki kell éheztetni pénzügyileg" az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország - mondta Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.
Vágólapra másolva!

Katarina Barley azt állította, hogy ebben a két tagállamban különösen súlyos a helyzet, a jogállami elvek megsértése nem egyedi, elszigetelt esetekre korlátozódik, hanem rendszerszerű.

A Deutschlandfunk hírportálján közölt összefoglaló szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa - a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere - megerősítette, hogy meg akarják akadályozni a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés elfogadását, ha nem lesz megállapodás arról, hogy egyértelmű büntetőintézkedések járnak a jogállamiság állítólagos megsértéséért.

Ha most feladjuk, akkor hét éven keresztül olyan viszonyok lesznek Európában, amelyeket nem akarunk, amelyeknek semmi közük nincs az EU értékeihez - mondta Katarina Barley.

Az úgynevezett jogállamisági kritériumokkal az az elsődleges gond, hogy semmilyen konkrét normarendszert nem tartalmaznak, alkalmazóik szubjektíven, saját politikai céljaik érdekében váltogathatják a számonkért elveket.

A kép jobb oldalán Katarina Barley Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Az EP-alelnök elutasította a jogállamiság biztosítását szolgáló mechanizmusra tett német kompromisszumos javaslatot, amelyet a szövetségi kormány a tagállami kormányokat összefogó uniós intézmény, az EU Tanácsa soros elnökeként terjesztett elő. Mint mondta, a soros elnökség elképzelése alapján a jogállami elvek megsértéséért csak abban az esetben járna büntetés, ha a sérelem EU-s támogatásokat érint, ennek révén pedig szerinte "a mechanizmus lassan teljesen erőtlenné válik".