Jellemzően kevés, egy és öt fertőzött van azokban az idősotthonokban, amelyekben megjelent a koronavírus - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Azt is ismertette részletesen, hogy mi történik azzal, aki betegnek érzi magát és felhívja a háziorvosát.

A kormány október elsejétől újabb egy hónapra meghosszabbította a határzárat, mondta Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, aki ezt követően a határátlépés szabályait ismertette.

Kiss Róbert elmondta, szeptember 1. óta 3956 emberrel szemben intézkedtek a tranzitszabályok megsértése miatt. Az aktuális várakozási időkkel kapcsolatban elmondta, hogy a teherforgalomban a belépő oldalon Röszkénél és Tompánál 3-3 órás a várakozás. Személyforgalomban belépő oldalon Beregsuránynál kétórás várakozás van.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az idősek világnapja alkalmából az időseket köszöntötte, és méltatta őket, valamint megígérte, hogy mindent megtesznek, hogy könnyebben elviselhető legyen a járvány időszaka. „Látom, olyan nyomás nehezedik rájuk, amit nehéz elviselni hosszabban, de erre kell felkészülni. Itt van az influenza is, ez fokozza a többletterhet, amit viselnünk kell” - mondta.

Vásárlók egy budapesti piaconFotó: Szabó Gábor - Origo

Elkezdődött a testhőmérséklet-mérés a nevelési intézményekben. 37,8 fok felett lázas állapotot feltételezünk - valamilyen okból. Elrendeltem, hogy csak ezt követően léphessenek be a gyerekek és tanárok, ott dolgozók az iskolába - mondta Müller Cecília. A láz olyan jel, ami feltételezhet koronavírus-fertőzést is. A mérés jó eszköz ennek kiszűrésére - tette hozzá.

Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat. Hozzátette, hogy 11 072 koronavírustesztet végeztek az elmúlt napon.

„Nem korlátozzuk, bárkit, akit gyanúsnak vél a háziorvos, annál megtörténik a vizsgálat, hogy fel tudják állítani a diagnózist” - mondta.

Az országos tisztifőorvos részletezte, hogy mi történik akkor, ha valaki betegnek érzi magát:
Hívja fel a háziorvost, mondja el a panaszait, előtte mérje meg a testhőmérsékletét, mondja el a tüneteket. Ha felmerül a gyanú, a háziorvos gondoskodik a mintavételről, ő rendeli meg a PCR-tesztet. Ezután kapcsolatba lép a mentőszolgálat mintavételi csoportja vele, megbeszélik az időpontot. Aki már tudja az időpontot, előtte két-három órában ne egyen, ne igyon - hívta fel a figyelmet.

„Ha az eredmény pozitív, akkor se essen pánikba. Ha enyhe tünetek vannak, továbbra is otthon tartózkodhat. Ilyenkor jelezni kell a munkáltatónak, hogy beteg. Meg fogja kapni a hatósági határozatot, ebben szerepel a karantén kezdő- és végpontja. A tünetek megjelenésétől számított tizedik napon válik szabaddá, ehhez nem szükséges további laborvizsgálat. Erről értesítik az illetékes hatóságok is” - mondta el az eljárás menetét Müller Cecília.

Kiemelte, hogy ha az otthontartózkodás alatt tünetei lesznek a fertőzöttnek, akkor megint hívnia kell a háziorvost - nagyon gyorsan következhetnek a tünetek egymás után krónikus betegek esetén - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Azt mondta, ebben az esetben se hagyjuk el az otthonunkat, meg kell védeni másokat.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az iskolákban felnőttek esetén is 37,8 fok a határérték, annál magasabb testhőmérséklettel nem lehet belépni.

25 idősotthonban van jelen a koronavírus, mindössze kettő olyan van köztük, amelyek az első hullámban is érintettek voltak. Ahol jelen van a vírus, jellemzően kevés fertőzött van, kevesebb, mint öt - mondta Müller Cecília. Mivel enyhe tüneteik vannak, csak néhányan kerültek kórházba. Azt is mondta, hogy négy otthonban van 20-nál több fertőzött.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Hajdúszoboszlói Járási Hivatalának munkatársai ellenőrzést végeznek a Debreceni Szociális Szolgáltató Központhoz tartozó Bárándi Humán Szolgáltató Otthonban 2020. április 21-én.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Korábban írtuk:

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy további egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől. Hozzátette, az eddig meghozott szabályokat továbbra is be kell tartani.

848 új fertőzöttet azonosítottak és 16 beteg halt meg a koronavírus-járvány miatt a kormányzati tájékoztató oldal csütörtöki adatai szerint. Az aktív fertőzöttek száma, tehát, akik még nem gyógyultak meg a fertőzésből, 20 410. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Mától minden iskolában testhőmérséklet-mérés után engedik csak be a gyerekeket. Érkezéskor, reggel, akinek 37,8 foknál magasabb értéket mérnek, nem mehet be.

Az Operatív Törzs jelenleg 29 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.