433 millió forintot csalt el egy Pest megyei bűnbanda egy építőipari céghálózaton keresztül. A banda vezetőjét egy több száz millió forintot értő házból vitték el a pénzügyőrök.

A Pest megyei bűnszervezet egy héttagú, látszólag építőipari tevékenységet végző céghálózatot irányított. A láncolatba épített cégek azonban elenyésző valós munkát végeztek, kifejezetten fiktív számlázásra, bűncselekmények elkövetésére alapították őket  - írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A bűnözők összesen csaknem 4 milliárd forintot futtattak át a céghálón, a társaságokhoz beérkező összes pénzt már az utalások napján vagy másnap készpénzben felvették.

4 milliárd forintot futtattak át a céghálónForrás: NAV

A fiktív számlákkal a befogadó vállalkozások jelentősen csökkenteni tudták áfa- és társaságiadó-költségeiket, a bűnbanda működése így összesen 433 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek  – írják. Ez a kár azonban szinte teljes egészében megtérült, hiszen a bűnszervezet irányítójának 355 millió forint értékű luxusingatlanán túl egy rejtett széfből 7,5 millió forint készpénzt, három gépjárművet és céges számlapénzeket is biztosítottak a nyomozók.

A rajtaütésben hetven pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt, akik három megyében összesen 24 helyszínen csaptak le. Hét személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül a bűnszervezet vezetőjét, két további tagot, valamint az őket segítő könyvelőt is őrizetbe vették.

A Pécsi Járásbíróság elrendelte mind a négy személy letartóztatását.