A férfi olyan körülmények között tartotta az állatait, hogy a legtöbb lesoványodott, megbetegedett, több el is pusztult - közölte Bóna Gyula, a megyei főügyészség vezetője az MTI-vel.

A Nógrád megyei férfi februárban állattartó telephelyén harminckilenc szamarat és ötven, különböző fajtájú juhot tartott, melyek gondozására, ellátására és állatorvosi vizsgálatára nem fordított kellő figyelmet, emellett az állatok megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt, vizet sem kaptak.

A férfi a szamarak patájának ápolásáról sem gondoskodott, ami olyan súlyos ízületi betegségeket okozott, hogy a szamarak járni sem tudtak miatta, közülük hét el is pusztult. Az elhanyagolás miatt több juh is rühös lett, rendszeres nyírásukról, körmölésükről szintén nem gondoskodott.
A vádlott az állattetemeket a hatóság külön kérése ellenére sem szállíttatta el, ezzel pedig az élő állatokat fertőzésveszélynek tette ki.A főügyész hozzátette: annak ellenére, hogy a férfit 2018-ban már eltiltották a sertéstartástól, több mangalicát is tartott egy fémhálóval elkerített részen, amelyből éles drótdarabok álltak ki, ami súlyos sérülést is okozhatott volna az állatoknak. Ezen kívül mély iszap borította területen tartotta őket, száraz pihenőhelyük nekik sem volt.
Az egykori állatorvos kamarai tagságát a Magyar Állatorvosi Kamara 2016-ban felfüggesztette, az állategészségügyi szolgáltatói engedélyét bevonta.
Bóna Gyula elmondta, hogy a volt állatorvost korábban már felfüggesztett börtönre ítélték állatkínzás miatt, ezért az ügyészség most végrehajtandó börtön kiszabását, és a foglalkozásától való végleges eltiltást javasolta.