Varga Judit: Az EB jogállamisági jelentése kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához

VARGA Judit
Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolai és egyetemi hallgatóknak meghirdetett pályázat ünnepélyes díjkiosztóján az Országház Delegációs termében.
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint jogállamisági jelentése egységes és objektív szempontok alapján értékeli valamennyi tagállamot. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ez nem igaz. Azt írja, hogy a jelentés inkább kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához. Kezdők és haladók egyaránt számos ötletet meríthetnek belőle. Varga Judit összegyűjtött egy csokorral ezekből a technikákból a jogállamiság legnagyobb „barátait" (BENELUX és északi államok) bemutató jelentések áttanulmányozása után, melyet közösségi oldalán osztott meg. 
Vágólapra másolva!

Használd szelektíven a forrásokat!

A magyar jelentés hivatkozik az OLAF éves beszámolójára, ugyanakkor a Bizottság ezt Belgium esetében nem tartotta szükségesnek. Akkor ugyanis kiderült volna, hogy a hagyományos saját forrásokat illetően Belgium esetében 2014-18 között kétszer annyi ajánlással lezárult vizsgálat zajlott, mint Magyarország esetében - írja a miniszter bejegyzésében.

Az Európai Szemeszter országspecifikus ajánlásaira csak a magyar jelentés utal. Pedig ezek az ajánlások például Belgium, Dánia, Luxemburg és Svédország esetében is a pénzmosás elleni keret hatékony felügyeletére szólítanak fel.

Vizsgálj szelektíven témákat!

A magyar jelentés hosszasan foglalkozik a bírák illetményrendszerével, és még a 3 éves illetményemelési programot is sikerül negatív színben feltüntetnie. Egyes BENELUX és északi államok jelentései a bíróságok egyértelmű forráshiányait taglalják, a Bizottság ezt mégsem találja problémásnak.

A Bizottság igen aggódik a magyar médiapluralizmus helyzete miatt. A – Magyarország esetében sokat hivatkozott – Média Pluralizmus Monitor szerint a médiapiac pluralizmusa Finnországban magas kockázatnak van kitéve. Ez persze a finn jogállamisági jelentésből nem derül ki.

Ez csak egy kis ízelítő volt, hamarosan további példák következnek – immár haladóknak, olvasható Varga Judit Facebook-oldalán.