Több, mint száztagú, adócsalással foglalkozó bűnszövetkezetet buktatott le a NAV

Vágólapra másolva!
Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalás, pénzmosás és vesztegetés miatt emelt vádat 110 ember ellen, akik 2011 és 2018 között legalább négy adócsaló bűnszervezetet működtettek, melynek során az államnak több, mint 6 millárd forintnyi kárt okoztak.
Vágólapra másolva!

A NAV emberei kiderítették, hogy legalább négy, egymást támogató bűnszervezet működött egymás mellet.

Az ügy központi része egy dél-alföldi húsipari cég felhasználásával elkövetett adócsalás volt.

A társaság irányítói egyben több külföldi cégnek is a tulajdonosai, ezért a nemzetközi kapcsolatok miatt a NAV és a főügyészség nemzetközi szervezetek bevonásával, külföldi hatóságokkal együttműködve vizsgálták az ügyet.

A Bács-Kiskun megyei, vágóhíd működtetésével foglalkozó cég részben saját munkaerőt, részben pedig alvállalkozókat vett igénybe. Az alvállalkozók a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Valójában azonban munkaerő kölcsönzés volt a felek között, ezért a bérmunka esetében az alvállalkozói szerződés hamis volt. Az volt a célja, hogy az alkalmazottak után az adó és járulék megfizetését elkerüljék, illetve hogy a húsipari cégnek áfás költségszámlákat nyújtsanak. A csalás haszonélvezője a húsipari cég volt, a munkaerőt biztosító társaságok pedig segítséget nyújtottak hozzá.

A húsipari cég vezetői olyan vállalkozókat vettek igénybe, akik fiktív számlákkal kerülték el az adófizetést, illetve alkalmazottaikat tényleges fizetésüknél kisebb összegre jelentették be,

hogy ezzel csökkentsék járulék-költségeiket. Az alkalmazottak fizetésének egy részét ráadásul adómentes utalványban adták, amit szinte azonnal vissza is váltottak pénzre, amivel további adót csaltak el a költségvetésből.

A NAV munkatársai 2018 áprilisától 11 akciót tartottak az ügyben, ezek során 217 helyszínen voltak házkutatások és lefoglalások.

A több milliárdos kárt teljes egészében biztosították, zár alá vételekkel. A zárolások nem csak belföldön voltak sikeresek, a nemzeti együttműködésnek köszönhetően külföldi cégek vagyonát is érintették.

A húsipari cég vezetői nyolc év alatt összesen 6,1 milliárd forintos kárt okoztak az államnak.

A cég tulajdonosai és az ügyvezető ezt a pénzt a vádemelés előtt önként visszafizették a NAV-nak, ezzel a teljes kár megtérítették.

A NAV munkatársai emellett

egy olyan számlagyárat is lebuktattak, ami a megrendelők igényei szerint főként reklámról szóló fiktív számlákat állított ki.

A fiktív számlákat befogadó 40 cég összesen másfél milliárd forint kárt okozott az államnak. A cégek közül többen az okozott kárt önkéntesen megtérítették.

Az ügyészség 110 ember ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés miatt.

A húsipari cég tulajdonosa és ügyvezetője jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, fia pedig letartóztatásban várja a tárgyalást.