Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalás, pénzmosás és vesztegetés miatt emelt vádat 110 ember ellen, akik 2011 és 2018 között legalább négy adócsaló bűnszervezetet működtettek, melynek során az államnak több, mint 6 millárd forintnyi kárt okoztak.

A NAV emberei kiderítették, hogy legalább négy, egymást támogató bűnszervezet működött egymás mellet. Az ügy központi része egy dél-alföldi húsipari cég felhasználásával elkövetett adócsalás volt. A társaság irányítói egyben több külföldi cégnek is a tulajdonosai, ezért a nemzetközi kapcsolatok miatt a NAV és a főügyészség nemzetközi szervezetek bevonásával, külföldi hatóságokkal együttműködve vizsgálták az ügyet.

A Bács-Kiskun megyei, vágóhíd működtetésével foglalkozó cég részben saját munkaerőt, részben pedig alvállalkozókat vett igénybe. Az alvállalkozók a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Valójában azonban munkaerő kölcsönzés volt a felek között, ezért a bérmunka esetében az alvállalkozói szerződés hamis volt. Az volt a célja, hogy az alkalmazottak után az adó és járulék megfizetését elkerüljék, illetve hogy a húsipari cégnek áfás költségszámlákat nyújtsanak. A csalás haszonélvezője a húsipari cég volt, a munkaerőt biztosító társaságok pedig segítséget nyújtottak hozzá.

A húsipari cég vezetői olyan vállalkozókat vettek igénybe, akik fiktív számlákkal kerülték el az adófizetést, illetve alkalmazottaikat tényleges fizetésüknél kisebb összegre jelentették be, hogy ezzel csökkentsék járulék-költségeiket. Az alkalmazottak fizetésének egy részét ráadásul adómentes utalványban adták, amit szinte azonnal vissza is váltottak pénzre, amivel további adót csaltak el a költségvetésből.

A NAV munkatársai 2018 áprilisától 11 akciót tartottak az ügyben, ezek során 217 helyszínen voltak házkutatások és lefoglalások.

A több milliárdos kárt teljes egészében biztosították, zár alá vételekkel. A zárolások nem csak belföldön voltak sikeresek, a nemzeti együttműködésnek köszönhetően külföldi cégek vagyonát is érintették.

A húsipari cég vezetői nyolc év alatt összesen 6,1 milliárd forintos kárt okoztak az államnak. A cég tulajdonosai és az ügyvezető ezt a pénzt a vádemelés előtt önként visszafizették a NAV-nak, ezzel a teljes kár megtérítették.

A NAV munkatársai emellett

egy olyan számlagyárat is lebuktattak, ami a megrendelők igényei szerint főként reklámról szóló fiktív számlákat állított ki. A fiktív számlákat befogadó 40 cég összesen másfél milliárd forint kárt okozott az államnak. A cégek közül többen az okozott kárt önkéntesen megtérítették.

Az ügyészség 110 ember ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés miatt.

A húsipari cég tulajdonosa és ügyvezetője jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, fia pedig letartóztatásban várja a tárgyalást.