Tavasszal jól oldotta meg az ország a védekezést, de akkor a hazai baloldal minden egyes ponton támadta a védekezést, nem támogatták a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, kamuvideókat és álhíreket terjesztettek a lélegeztetőgépekről - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben. Kijelentette, hogy érthetetlen, hogy a baloldal most miért nem támogatja a védekezést, és erre nincs semmilyen magyarázat. 

Nehéz időszakon vagyunk túl, és egy nehéz időszak következik - mondta Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában közölte, hogy tavasszal jól oldotta meg az ország a védekezést. Akkor a hazai baloldal minden egyes ponton támadta a védekezést - tette hozzá.  Nem támogatták a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, kamuvideókat terjesztettek, álhíreket terjesztettek a lélegeztetőgépekről, és a nemzeti konzultációt is támadta a baloldal. Most semmi magyarázat nincsen arra, hogy miért támadják a védekezést - mondta Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy most is óriási összefogásra van szükség. A kormánypárti frakció támogatja a MOK és a kormány közötti megállapodást az orvosi bérek emeléséről - tette hozzá. Kocsis szólt arról is, hogy az orvosi béremelés, a gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések lehetőséget adnak a sikeres védekezéshez. 

Rétvári Bence válaszában azt mondta, az első hullámban sikeres volt az ország.  A baloldal, ahogyan 2004-ben nem támogatta az összefogást a határon túli magyarokkal, most pedig a védekezés ügyében nem támogatja az összefogást. Az Emmi államtitkára kijelentette, hogy a hálapénz intézménye megszűnhet a mostani jelentős béremeléssel. 

"Soros receptkönyvéből dolgoznak"

A járvány a felfutó szakaszában van, a magyar kormány több ízben jelezte, hogy sokkal nehezebb lesz a második hullám elleni védekezés, mint az első szakaszban - mondta Simicskó István napirend előtti felszólalásában. A KDNP frakcióvezetője kijelentette, hogy miközben Magyarország védekezik, addig hazánkat támadás érte Brüsszel részéről. Vera Jourová és Katarina Barley igen durva kijelentésekkel élt, és Magyarországot támadták. Ők Soros receptkönyvéből dolgoznak - tette hozzá. A jogállamisági jelentés kettős mércét alkalmaz, elfogult, és valótlan állításokkal van tele. Simicskó szerint érthetetlen Jourová támadása, miközben ég a ház Európában.  

Simicskó István: Brüsszel támadást indított Magyarország ellenForrás: MTI/Bruzák Noémi

Völner Pál Simicskó Istvánnak azt válaszolta, hogy a baloldal sem az első, sem a második hullámban nem támogatta a járvány elleni védekezést. Nemzetközi hisztériakeltés zajlik a jogállamisági jelentés örvén - tette hozzá az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Ha megnézzük ezeket a jelentéseket, akkor a legfőbb sérelem a migráció megállítása és a rezsicsökkentés megvédése - mondta Völner. Kijelentette, hogy a jelentés túlnyomó részét a Soros-szervezetek korábbi kritikái alapján írták. 

Dömötör: Elmehetnek társbérlőnek az Apró-villába

A munkanélküliek aránya 17-ről 4 százalékra csökkent Borsodban, a bűncselekmények száma 60 százalékkal csökkent, míg a bérek esetében 70 százalékos növekedés volt az elmúlt 10 évben - így reagált Dömötör Csaba Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szólt arról is, hogy a borsodi időközi választáson egy antiszemita jelölt mögé sorakozott fel a baloldal. A jobbikos képviselőknek szólva azt mondta Dömötör, hogy elmehetnek az Apró-villába társbérlőnek. A baloldal jobbikos jelöltje egy olyan ember, aki a saját munkatársait is otthagyta az út szélén, és még fenyegetőzött is - mondta az államtitkár.  

Völner Pál: Érdekes, hogy az MSZP beszél jogállamiságrólFotó: Mudra László - Origo

Kicsit érdekes, hogy az MSZP elnöke jogállamisági kérdésekről nyilatkozik, miközben kizárták a vezetéssel egyet nem értő tagokat - így reagált Völner Pál Tóth Bertalan (MSZP) napirend előtti felszólalására. Jogi köntösbe bújtatja Brüsszel a magyar kormány elleni támadásait, mivel az ország megvédi magát az illegális bevándorlóktól, megadóztatja a multikat, és képes volt kikerülni a túlzottdeficit-eljárásból - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Szólt arról is, hogy ezen támadások közül kiemelkedett az EP német baloldali alelnökének a kijelentése a lengyelek és magyarok kiéheztetéséről. Egy ilyen mondat után a minimum a lemondás lenne - tette hozzá. A jogállamisági jelentésben olyan ügyek kerültek elő, amiket a magyar kormány már régen lezárt. Völner Pál felidézte azt is, hogy más európai országban is komoly jogállamisági problémák vannak többek között a bírók kinevezésével kapcsolatban. 

A baloldal mindig megbukik az álhírekkel

Bértámogatás, hitelmoratórium, beruházásösztönző támogatásokkal segítette a kormány a vállalkozásokat – így reagált Dömötör Csaba Vadai Ágnes (DK) felszólalására, aki szerint a kormánypárti képviselők munkakerülők. Ha valaki munkakerülő itt a házban, akkor az Önök főnökét kéne erről megkérdezni, mert néha beér ide, néha meg nem – tette hozzá. Dömötör Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy a DK álhíreket terjeszt az egészségügyről.  Mára olyan nagy a baloldali álhírosztály, hogy egy újabb emeletet lehetne berendezni, de ezekkel az álhírekkel mindig megbuknak - mondta Dömötör. Az egész ország nem számíthat semmilyen segítségre a járvány második hullámában a baloldaltól – mondta az államtitkár. Nemcsak az orvosi, hanem az ápolói bérek is növekednek – tette hozzá. Az államtitkár szólt arról is, hogy a baloldali kormány idején tízezreket tettek az utcára, és kórházakat zártak be.

Dömötör Csaba: Nem növeli a foglalkoztatottságot az alapjövedelemForrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem segíti a munkahelyteremtést az alapjövedelem

Arról érdemes beszélni, hogyan lehet újabb munkahelyeket teremteni, és növelni a béreket – így reagált Dömötör Csaba Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) alapjövedelmet propagáló felszólalására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szólt arról is, hogy a kormányzat nemcsak a hitelmoratóriummal, a beruházásösztönző támogatásokkal, hanem béremelésekkel is segíti az emberek megélhetését. A Párbeszéd a segélyezésre teszi a hangsúlyt, és nem a munkára. Nem növelte a foglalkoztatottságot az alapjövedelem Finnországban, és az adófizetőknek kellett összedobni rá a pénzt - mondta Dömötör. Az államtitkár szerint a Párbeszéd is tudja, hogy nem ösztönöz munkavégzésre az alapjövedelem. Fontos lenne azt is megmondani, hogy kitől venne el pénzt a Párbeszéd, hogy megvalósuljon az alapjövedelem - zárta szavait Dömötör. 

Az elmúlt években jelentősen emelkedett a szociális ágazatban dolgozók keresete – így reagált Rétvári Bence Ungár Péter (LMP) felszólalására. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint évről évre tízmilliárd forintokkal emelkedett a bérkeret, míg idén is volt 14 százalékos emelés.  Lehet, hogy visszaesés van a világ minden gazdaságában, de ennek ellenére ezt a 14 százalékos béremelést biztosítani fogja a kabinet - tette hozzá.