Útszéli hangon szidta Vidnyánszky Attilát és Novák Emilt a Színművészeti lemondott, de távozni nem akaró vezetője

Vágólapra másolva!
Interjút adott a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 1-jén lemondott, utána egy hónapig még hivatalban maradt, majd ezt követően tanárként maradni akaró rektorhelyettese, a 63 éves dramaturg, Upor László. A Hírklikk nevű baloldali internetes újság kérdezte, Upor László pedig élve a válaszadás lehetőségével, meglehetősen túlteljesített: a Színház- és Filmművészeti Egyetem új, törvényes vezetőit útszéli hangon szidta.
Vágólapra másolva!

"– Bár ebbe a beszélgetésbe nem terveztem, de feladta a kérdést – meglepte Novák Emil felbukkanása lényegében az Ön székében?

– Tapasztalom, hogy ezzel kapcsolatban igen nagy a felzúdulás filmes körökben – nyilván nem véletlenül. Őt nem ismerem személyesen, a másik kijelölt rektorhelyettest kicsit jobban. Viszont azt ismét és itt is szeretném hangsúlyozni, hogy a legádázabb ellenfeleinkkel – akár az egyetemre kígyót-békát kiabáló Vidnyánszky Attilával – sem elsősorban személyes a konfliktusunk. Nem, ezek nem személyes kérdések. A kinevezésük módja és körülményei elfogadhatatlanok a számunkra. Az, hogy ilyen, a felsőoktatási törvénnyel teljesen szembemenő módon jelölnek ki vezetőnek látszó „emberi tárgyakat", semmiképp nem elfogadható, legyen szó bármilyen szakmai vagy emberi minőségű személyekről."

Kérdés és válasz, idézet a Hírklikk nevű internetes újságból.

Ízlelgessük a mondatokat.

Nagy felzúdulás van filmes körökben, mondja Upor László. Miért is? Megrontott esetleg valakit Novák Emil? Rabolt? Köztörvényes bűncselekményt követett el? Faképnél hagyott egy forgatást vagy megvert egy technikust? Nem. A világszerte elismert, nagyszerű operatőr, Illés György egykori tanítványa, a Magyar Filmakadémia elnöke, Andy Vajna egykori - nyugodtan írhatjuk így - harcostársa elvállalta, hogy a törvényeket betartva ő legyen Upor László utódja. Novák Emil, igen, kiváló magyar filmek operatőre, a kommunizmus idején Ausztráliába emigrált művész, aki többek között Tarr Béla Werckmeister harmóniák című remekművét is fényképezte. Novák Emil.

Az Origo olvasói tudják, hogy bár sokat bíráljuk az Upor Lászlót a háttérből mozgató Ascher Tamást és Máté Gábort, de sohasem vontuk kétségbe sem Ascher, sem Máté tehetségét. Egyetlenegy sorral sem. Nevetséges is lenne.

Ellenben Upor László (bármennyire is kegyetlenség leírni) egy olyan dramaturg, aki - ismerve írásos és televíziós interjúit - nyelvhelyességi hibákkal fejezi ki magát. De egy igényesebb műfordító feltehetően nem lenne különösebben büszke a Közelebb című bulvárszínmű magyarítására sem. Upor László nevezi emberi tárgyaknak a két nagy és tisztességes művészt.

Nehéz megkerülni Upor minősítését ilyen helyzetben: a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attilát legádázabb ellenfelének nevezi, később pedig őt is, és Novák Emilt is vezetőnek látszó emberi tárgyaknak. Ha a mögötte álló, valódi befolyással bíró művészeknek, az említett Ascher Tamásnak és Máté Gábornak akar megfelelni, az igen szomorú, de talán még szomorúbb, ha pusztán személyes frusztrációjáról van szó, hiszen két valóban sikeres művészt (Vidnyánszky Attilát és Novák Emilt) sérteget.

Egyébként a kuratóriumi elnököt ellenségének tekintő, távozni nem akaró Upor Lászlót senki sem fogja elküldeni. Változatlanul taníthat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Vidnyánszky Attila többször elmondta: minden diák megkapja eddigi tanárait.

Zárójelben tegyük hozzá: az egészen elkeserítő - és nagyon-nagyon felidézi Gyurcsány Ferenc augusztus eleji fenyegetését, hogy földönfutóvá teszi Vidnyánszky Attilát és társait -, hogy a Magyar Filmakadémia azonnal leváltotta tekintélyes elnökét, Novák Emilt, amint elfogadta a kinevezést, és hogy a Magyar Operatőrök Szövetsége (HSC) etikai vizsgálatot indított. Ma egyébként a HSC visszakozott, mégsem "büntetik" meg Novák Emilt.

Mindenesetre, a néhány tucat diák, aki fenntartja a blokádot, az október 7-ei határidő után sem akarja beengedni a törvényes vezetőket az épületbe, ez derül ki a hallgatói képviselőinek nyilatkozatából. Kérdés, hogyan fognak így fizetést kapni a dolgozók, és ha nincs oktatás, mi lesz a diákok félévével.