Megjelent a Fővárosi Közlönyben a baloldali városvezetés propagandarendelete

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Hétfőn megjelent a Fővárosi Közlönyben a nyilvánosságban nagy port kavart propagandarendelet - vette észre az Origo. Ennek értelmében innentől kezdve csak úgy lehet ingyenes újságot osztani Budapesten, ha az érintettek díjmentesen átadnak négy oldalt a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatnak. 
Vágólapra másolva!

A közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosításával az ingyenes újságok innentől csak akkor kaphatnak közterület-használati hozzájárulást a fővárostól, amennyiben négy teljes oldalt "ellenszolgáltatás nélkül" átadnak az önkormányzatnak.

A jogerőre emelkedett javaslatot múlt hét szerdán fogadta el a baloldali többségű fővárosi közgyűlés, az indítványt az MSZP-s Horváth Csaba és a Gyurcsány-párti Gy. Németh Erzsébet terjesztette elő. Az indoklás szerint azt szeretné a városháza, hogy a kereskedelmi célú hirdetések mellett közszolgálati célú hirdetések is megjelenjenek. A kormánypárti képviselők egyöntetűen elítélték a rendeletmódosítást.

Ezt még Rákosi elvtárs is megirigyelné

- reagált a történtekre Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester, hozzátéve, hogy "a Szabad Nép-félóra ehhez képest kismiska volt".

Meghatározták az ingyenes lapok tartalmát Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ahogy korábban megírtuk, az ingyenes újságok terjesztéséért egyébként már eddig is fizetni kellett közterület-használati díjat. Magyarán,

a főváros durván korlátozta a sajtószabadságot azzal, hogy jogszabállyal határozta meg az ingyenes lapok tartalmát.

A baloldali városvezetés célja minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb ingyenes újság, a Metropol megrendszabályozása volt. Mint ismert, a lap független tartalmával más irányvonalat képvisel, mint a baloldali vezetésű kerületek propagandatermékei.

Emlékezetes, Karácsony Gergely főpolgármester kampányában még "kiegyensúlyozott tájékoztatást" és független sajtót ígért.