Megszavazták a történelmi béremelést az orvosoknak

egészségügy, orvos, beteg, kórház, maszk, műtő, gyógyítás
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslatot, amely alapján az orvosok három lépcsőben – először 2021-ben, majd 2022-ben és 2023-ban – kaphatnak béremelést. Egy kezdő orvos bére 2023-ra a jelenlegi 255 ezer forintról 687 ezer forintra emelkedik, a negyven év szakmai tapasztalattal rendelkező orvosé pedig a jelenlegi 525 ezer forint helyett 2,4 millió forint lesz.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kedden zöld utat adott az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslatnak, amely alapján az orvosok három lépcsőben – először 2021-ben, majd 2022-ben és 2023-ban – kaphatnak béremelést. A javaslatot 165 igennel fogadta el az Országgyűlés.

Egy kezdő orvos bére 2023-ra a jelenlegi 255 ezer forintról 687 ezer forintra emelkedik, a negyven év szakmai tapasztalattal rendelkező orvosé pedig a jelenlegi 525 ezer forint helyett 2,4 millió forint lesz.

Az Országgyűlés igent mondott az orvosok radikális fizetésemelésére Forrás: MTI

A kormány megbecsüli az egészségügyi dolgozókat

A törvényjavaslat vitájában Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter azt mondta, hogy a kormány megbecsülésére számíthatnak az egészségügyi dolgozók. Emlékeztetett arra, hogy a járvány első fázisában egyszeri 500 ezer forintos juttatást kaptak a dolgozók, míg a második szakaszban szintet lép a kabinet a bérek tekintetében. Kásler szerint

Szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban sikerült lassítani az elvándorlást az egészségügyben. A kormány a fizetésemelés során azt a javaslatot fogadta el, amit a Magyar Orvosi Kamara javasolt – tette hozzá.

Kásler Miklós korszakosnak nevezte a javaslatot.

Kásler Miklós: Korszakos a mostani javaslat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem csak az orvosoknak emelik a bérét

- ismertette.

A szakminiszter közölte: az egészségügyi szakdolgozók átfogó béremelési programja jelenleg is zajlik, legközelebb novemberben lesz béremelés. 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, mint 2019-ben.

- mondta.

A mostani törvénnyel véglegesen lezárható az a korszak, amikor a baloldali kormányok 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, kiemelkedő színvonalú egészségügyi intézményeket zártak be, 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el, minden egészségügyben dolgozótól elvettek egyhavi bért, a betegekkel pedig vizitdíjat, kórházi napidíjat fizettettek - mondta Kásler Miklós.

Fidesz: Soha nem látott mértékű emelés

Történelmi jelentőségűnek nevezte a törvényjavaslatot a vezérszónokok sorát nyitó Selmeczi Gabriella (Fidesz), aki arra emlékeztetett: a kormány 2010 óta következetes lépésekkel segíti az egészségügy talpra állítását, aminek fontos mérföldköve ez az előterjesztés. Hangsúlyozta:

Az orvosok emberfeletti munkáját jutalmazni kell, el kell ismerni - fogalmazott a fideszes politikus, áttörő erejűnek és soha nem látott mértékűnek nevezve az előterjesztésben indítványozott béremelést.

Fidesz: El kell ismerni az orvosok munkáját Forrás: Origo

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka szerint

2010-ben egy "lerabolt", privatizált egészségügyi rendszert hagyott hátra a Gyurcsány-Bajnai-kormány, hiszen 2002-2010 között Magyarország volt az egyetlen OECD-ország, ahol csökkentek az egy főre jutó egészségügyi kiadások.

Hatszázmilliárd forintot vettek el az egészségügytől és hatezer dolgozót bocsátottak el - mondta, hozzátéve, hogy a mostani kormány azoknak a béremeléséért küzd, akiket a korábbi baloldali kormányok az "út szélén hagytak". Kiemelte: 2010-hez képest 22 ezerrel több az egészségügyi szakdolgozó, emelkedik az ápolók fizetése, november 1-jétől 20 százalékkal.

Elismerés a bátor helytállásnak

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton jelentette be, hogy a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett béremelést tartalmazó javaslatot, amely eddig soha nem látott mértékben emeli meg az orvosok fizetését, ezzel egyidejűleg pedig a hálapénz is eltűnik.

Egy rezidens gyakorlati időtől függően 7-800 ezer forint körüli alapbért kap majd, az idősebb orvosok pedig 2,4 millió forintot kereshetnek.

Az orvosok bérének rendezése egy olyan kérdés volt, amellyel idáig egyetlen kormány sem tudott megbirkózni, ezért a most elfogadott 120 százalékos emelés mindenképp történelminek nevezhető. A magyar orvosok és egészségügyi szakemberek a világ élvonalába tartoznak, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a pandémia alatt mutatott teljesítményük, mondta dr. Maurer Szemere, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egészségügyi üzletágvezetője, hozzátéve, hogy a kormány éppen ezt a bátor helytállást ismeri el a most elfogadott javaslatcsomaggal.

Történelmi béremelést kapnak az orvosok Fotó: Shutterstock

Csak felfelé lehet eltérni a bértáblától

A kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén - nyilatkozta korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. Így a törvényalkotási bizottság végül egyhangúlag

- A KORMÁNYPÁRTOK ÉS VALAMENNYI ELLENZÉKI PÁRT TÁMOGATÁSÁVAL, 31 IGEN SZAVAZATTAL, ELLENSZAVAZAT NÉLKÜL -


támogatta a kormány által hétfő reggel benyújtott, az orvosi bérek emelését is tartalmazó egészségügyi törvényjavaslatot - közölte a miniszter. Eszerint a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal - mondta Gulyás Gergely.