A digitális oktatás és az adatvédelem, adatbiztonság

Vágólapra másolva!
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt koronavírus-járvány kapcsán a digitális oktatás körüli problémákról.
Vágólapra másolva!

Péterfalvi Attila egy kérdésre úgy felelet, egy munkáltató nem kötelezheti az alkalmazottját arra, hogy beszámoljon arról, hogy mit tesz a szabadidejében a járvány alatt. Erre csak jogszabály adhat lehetőséget, de most ezzel kapcsolatban a kormányzat nem lép. Persze vannak országok, ahol a járványra hivatkozva az utcára való kilépést is igyekeznek korlátozni, szabályozni, de Magyarországon erre most nincsen szükség.

Ugyanakkor az is igaz, a járvány kapcsán számos olyan döntést hoztak meg, amikre korábban nem volt példa, mint például a digitális oktatás, ami hatással van a GDPR rendeletre, ám miután nem született egy egységes jogszabályi környezet, ezért a NAIH kiadott egy tájékoztató anyagot, amiben szerepelnek a követelmények, megoldások, amelyek a digitális oktatás során felmerülő adatvédelmi, adatbiztonsági vitás kérdéseket tisztázza. Amíg az oktatás az iskolákban zajlik, úgy az adatkezelő szerepét az iskola tölti be, a digitális oktatás estén is ez a helyzet jogilag, bármennyire is furcsának tűnik ez – jegyezte meg Péterfalvi Attila, azaz nem a pedagógus, hanem az oktatási intézmény, aminek a nevében a tanár oktat.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.