A jogászszakma ma is az egyik legvonzóbb pálya, amely számos kaput nyit meg a fiatalok előtt - mondta Trócsányi László egyetemi tanár, európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet nemrég megválasztott új elnöke a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban.

Mint elmondta, azzal a céllal veszi át az elnöki szerepkört, hogy a tradíciókat tiszteletben tartsa, de szeretne új lendületet is vinni a szervezet működésébe. Az egyletnek át kell gondolnia, miképp tud a 21. század kihívásainak megfelelni, hogyan tud részt venni a jog fejlesztésében és hogyan tudja segíteni az igazságügyi politikát.

Trócsányi LászlóForrás: MTI/Kovács Tamás

"A jogászszakma ma is az egyik legvonzóbb pálya, amely számos kaput nyit meg a fiatalok előtt. Manapság rendkívül sokan akarnak jogászok lenni" - emelte ki, megjegyezve, hogy a jogász az élet minden területén szerepet vállalhat, ezért sem mindegy, hogy a társadalom mit gondol a jogászságról, milyen a belé vetett bizalom. Hozzátette: a jogászegylet vállalásai közé tartozik, hogy a társadalomnak a jogászokról alkotott elképzelését helyre tegye. Célja lesz az is, hogy kialakítsanak új pályázati rendszereket a gyakorló jogászoknak, ugyanis ők azok, akik az igazságügyi politikának érdemben segíteni tudnak. A fiatal jogászokat is meg kell szólítania, gyarapítani kell a gyakorló jogászok publikációs lehetőségeit - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e bővíteni az egylet nemzetközi kapcsolatait, Trócsányi László elmondta: tervei között szerepel, hogy felvegyék a kapcsolatot a francia, a német és az olasz jogászszervezetekkel, illetve a visegrádi országok hasonló testületeivel.

"Rendkívül fontos, hogy a nemzetközi és európai jogásztársadalmak között legyen kommunikáció, lehessen például olyan kérdésekről vitatkozni, mint a közösségi jog és a nemzeti jog viszonya" - fogalmazott.