Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnökének Magyarországot bíráló kijelentései nincsenek semmilyen hatással a magyar-cseh kapcsolatokra - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Lidové Noviny című cseh napilap.

– Szeretném leszögezni, hogy Vera Jourová nyilatkozatát az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozatának tekintjük. Vera Jourovát tehát nem azonosítjuk sem a Cseh Köztársasággal, sem a cseh kormánnyal – jelentette ki Szijjártó Péter, aki hétfői prágai látogatása során adott interjút Léko Istvánnak, a konzervatív cseh újság főszerkesztőjének.

Szijjártó Péter: Vera Jourová nyilatkozatát az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozatának tekintjükForrás: MTI/Balogh Zoltán

A mi kitűnő kétoldalú kapcsolatainkat ez az ügy semmilyen mértékben és semmi módon nem befolyásolja – húzta alá a magyar diplomácia vezetője.

A migráció elutasítása miatt büntetik Magyarországot

Szijjártó Péter azt is közölte: Jourová nagyon durva dolgokat mondott, amelyek messze túllépik azt a határt, amely még elfogadható.

Betegnek nevezni a magyar demokráciát? Ez minden határt túllép! – szögezte le Szijjártó. Rámutatott: Jourová csak liberális ellenzéki forrásokból tájékozódott, és "teljesen figyelmen kívül hagyta a tényeket".

A miniszter szerint eljött az ideje annak, hogy Brüsszelbe is visszatérjen a kulturált párbeszéd és a kölcsönös tisztelet szelleme.

A magyar külpolitikának a kölcsönös tisztelet az alapját jelenti - szögezte le.

– Magyarország ezeréves államisággal rendelkezik, elvárjuk a tiszteletet irántunk, és természetesen ezt mi is megadjuk másoknak. Brüsszel azonban ezt a tiszteletet az utóbbi egy-két évben nem adta meg a magyar nemzetnek – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter az interjúban úgy vélte: a politikai támadásokkal Brüsszel megpróbálja büntetni Magyarországot az illegális migráció kérdésében elfoglalt álláspontja miatt.