Fidesz-győzelem Borsodban: már a főpróbán elbukott a baloldali összefogás

Vágólapra másolva!
A Borsod megye 6-os számú választókörzetében tartott időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét és annak politikai hatásait értékeli a XXI. Század Intézet gyorselemzése.
Vágólapra másolva!

Erősödött a Fidesz-KDNP a sikeres válságkezelés hatására, magasabb a pártszövetség támogatottsága a 2018-as választási eredményénél is. Koncz Zsófia mostani győzelmének köszönhetően

a kormánypártok továbbra is kétharmados többséggel rendelkeznek az Országgyűlésben, így Magyarország a jövőben is példanélküli politikai stabilitással fog rendelkezni, ami jelentős versenyelőnyt jelent a koronavírus-járvány elleni küzdelem során.

A vasárnapi győzelem azért is nagy eredmény a kormánypártok számára, mert 2011 óta eddig nem tudtak nyerni egyetlen egy időközi országgyűlési választáson sem - derül ki Deák Dániel, a XXI. Század intézet vezető elemzőjének írásából.

Nem csodaszer az ellenzéki összefogás, az elvtelen hatalomtechnikai alku elbukott. A mostani szerencsi időközi mellett már a pár héttel ezelőtti mohácsi időközi választás, illetve számos közvélemény-kutatás is azt jelezte, hogy

a baloldal önmagával az összefogással nem tud további szavazókat megszólítani, sőt több esetben néhány százalékponttal rosszabb eredményt érnek el, mint amennyit az egyes pártok külön-külön korábban szereztek.

Emellett megpecsételődött a Jobbik sorsa. Miután most kikapott az antiszemita botrányoktól hangos jobbikos Bíró László, az ellenzéki tárgyalásokon még a maradék alkupozícióját is elvesztette a Jakab Péter vezette párt.

Akár az is előfordulhat, hogy a Jobbik zűrös múltja, az antiszemita és rasszista botrányok miatt a baloldali pártok végül úgy döntenek, hogy inkább kihagyják a Jobbikot a 2022-es ellenzéki együttműködésből.

Gyurcsány Ferenc a baloldal vezéreként bedarálta a többi pártot. A Jobbik mellett ugyancsak az ellenzéki összefogás negatív hatásaitól szenved a többi baloldali párt is, amelyből egyértelműen a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció profitált.

A teljes elemzést itt olvashatja el.