Elkezdődött: egymást okolja a baloldal a borsodi vereségük miatt

Vágólapra másolva!
Rossz volt a jelölt, rossz volt a baloldali összefogás, erről írt a facebook-on a radikális baloldali képviselő, Hadházy Ákos. Elkezdődött tehát a felelősök keresése. Írásának egyébként igen érdekes része, amikor arról értekezik: a baloldal jelöltje sokkal korruptabb volt, mint ahogy a nem baloldali sajtó megírta. Ő - mármint Hadházy - ezt pontosan tudta, ezt állítja, politikai érdekből azonban nem tárta a nyilvánosság elé.
Vágólapra másolva!

"Néha vannak olyan helyzetek, amelyekben nincs jó megoldás. Az ellenzék olyan helyzetet teremtett, amelyben ma csak veszíthetett."

Így kezdi írását a radikális baloldali politikus, Hadházy Ákos. Utána persze jön a diktatúrázás meg a többi, kötelező szitkozódás, de aztán ismét saját oldalát értékeli:

"Van, amire azt tudom mondani, hogy jó az irány, de ne legyenek kétségeink, a Fidesz tovább fog keményíteni. Megteheti, mert az ellenzék az elmúlt években nem csinálta meg a házi feladatot: néhány hétvégi piacozás nem tudta semlegesíteni a propagandagépezet tízéves agymosását, semmivé tenni az így felépített alternatív valóságot. Az elmúlt években egyetlen éjszakát és napot szenteltünk csak a játékszabályok megváltoztatásának, de amikor otthagytuk az MTVA székházat, megüzentük, hogy egyelőre elfogadjuk a fennálló helyzetet.
A recept az volt, hogy összeáll minden párt és várja a csodát. A csoda nem jött el: 2018-ban az ellenzéki pártok jelöltjeinek eredménye (nem számolva a kamupártokat) összesen csak 0,5%-kal maradt el a néhai Koncz Ferencétől. Ma ez majdnem 5 százalékra hízott. Látni kell, hogy a Fidesz szavazótábora stabil, ma is el tudja vinni szavazni azok többségét, akik 2018-ban rá szavaztak. Az ellenzéknek egyszerűen nincs elég szavazója ahhoz, hogy legyőzze a Fideszt. Az összefogás tehát nem sokat ér, ha a jelenlegi játékszabályok mellett akarunk nekimenni 2022-nek.
A jelölt személye is közrejátszott abban, hogy ma az ellenzék számára nem túl fényes eredmény született. A pártok ugyanis azt hitték, ha „összefogás" van, minden van, a jelölt személye egyáltalán nem is lényeges, bárkit el lehet indítani. Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét."

Később egy különösen érdekes rész következik. Hadházy ismét fideszezik egyet, de ami fontosabb: elmondja, hogy sokkal korruptabb a baloldal jelöltje, mint azt a médiumokban olvasni lehetett, ezt ő pontosan tudta, de politikai érdekből hallgatott, nem tárta a nyilvánosság elég. Nézzük csak, mit is ír Hadházy?

"A kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom. A „szociális szövetkezetezés" 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására. Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy, nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam.
Bíró László nem volt jó jelölt, az viszont nem az ő hibája, hogy nem találtak a helyére mást: az ellenzéki pártok nagyon komoly szervezeti problémákkal küzdenek, egyszerűen nincs elegendő jó jelöltjük mind a 106 választókerületbe. Az összefogás egyszerűen semmit sem ér, ha nincs szervezettség, például nincs elég aktivista. Ma Borsodban úgy sem volt 220 ellenzéki delegált a 110 szavazóhelyiségben, hogy pártelnökök és politikai celebek is jelentkeztek oda."

Az ellenzék veresége óriási pofon, folytatja Hadházy, majd a szokásos áloptimizmussal fejezi be, aminek lényege, számítsanak rá jobban és akkor jön a siker.