Újabb fake newst terjesztett Soros blogja

Vágólapra másolva!
Újabb álhírt terjesztett Soros blogja, a 444. Ezúttal a hitelekről nem mondtak igazat.
Vágólapra másolva!

Sok háztartást érhet majd meglepetés a hitelfizetési moratórium januári (vagy azoknak, akiknek a kormány meghosszabbította a moratóriumot, júniusi) lejárta után, ugyanis azoknak, akiknek változó kamatozású hitele van, nőhet a kamata a moratórium alatt, így azután már a megemelt kamatot kell majd fizetniük - írta egy cikkben Soros blogja, a 444. Nem a moratórium miatt nőnek az ilyen hitelek törlesztői, hanem azért, mert ezek a termékek a bankközi kamatlábhoz, a BUBOR-hoz vannak kötve. Jelenleg úgy 100 ezer olyan hitel van, amelynek a kamata a BUBOR-tól függ, köztük a forintosított devizahitelek, és az éven belül változó kamatozású jelzálog- és vállalati hitelek. A BUBOR mértéke pedig leginkább az MNB egyhetes betéti kamatának szintjétől függ.

Az egyhetes betéti kamat sokáig együtt mozgott a jegybanki alapkamattal, szeptemberben viszont elváltak egymástól, a betéti kamat így most 15 ponttal magasabb az alapkamatnál. A három hónapos BUBOR pedig emiatt a 2020 elején érvényes 0,16 százalékról mára 0,79 százalékra emelkedett - írták. Emiatt pedig többet kell fizetniük a hitel felvevőinek - állították.

Ezzel szemben a Pénzügyminisztériumtól kapott információk alapján világosan kijelenthető:

a fizetési moratórium alatt a futamidőt úgy kell megnövelni, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen, az az elhalasztott kamattal együtt ne haladja meg az eredeti törlesztőrészlet összegét.

A változó kamatozású hiteleknél a kamat kamatperiódusonként – így a moratórium ideje alatt is – változhat, ez az emelkedés azonban a moratórium igénybevételétől teljesen független. A kamatváltozás miatti emelkedés nagyjából 5-6%-ot jelenthet, vagyis nagyságrendileg 4-5 ezer forintot, ami jelentősen kisebb a devizahiteleknél korábban tapasztalt akár 20-40 ezer forintos emelkedésnél. A fizetési moratórium nagy segítséget jelent a családoknak,

az érintett háztartások 59%-a élt a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millió veszi igénybe a kedvezményt.

A családok 41%-a, akik tudják teljesíteni a törlesztést, változatlanul fizetik a hitelüket. Az intézkedéseknek köszönhetően pedig kiszámítható és tervezhető a családi költségvetés.