Márki-Zay szerint 2022-ben mind a 106 baloldali jelöltnek lesz annyi ügye, mint Bírónak volt

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely
Budapest, 2019. december 9. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Antiszemita megnyilvánulásai és korrupciós ügyei miatt is mentegetni kezdte közösségi oldalán Bíró Lászlót Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi baloldali polgármester szerint 2022-ben mind a 106 baloldali jelöltnek lesz annyi ügye, mint a jobbikos politikusnak volt.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a borsodi időközi választási kudarc értékelése a baloldalon, pontosabban a felelősség hárítása, miután a fideszes Koncz Zsófia fölényesen legyőzte a baloldali pártok által indított Bíró Lászlót. Mint ismert, a kampányt alapjaiban határozta meg a jobbikos politikus varrónős botránya: miután korábbi cége 50 milliós állami támogatást kapott, gyanús körülmények között csődbe ment. A baloldali jelölt aztán erre hivatkozva nem fizette ki egykori alkalmazottait, akik közül többen kiálltak a nyilvánosság elé.

Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester választási elemzésében megpróbálta mentegetni az antiszemita megnyilvánulásaival is rossz értelemben véve országos ismertséget szerző Bírót. Hétfő reggeli posztjának legérdekesebb része az volt, amikor azt írta, "a jelölt elleni lejáratókampány tartalmi részei, például a varroda: ez helyben érezhetően alig érdekelt valakit, a Fidesz ennyi támadási felületet mind a 106 ellenzéki jelölt ellen fog találni a jövőben is." Magyarán

Márki-Zay szerint 2022-ben mind a 106 baloldali jelöltnek lesz korrupciós ügye.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere szerint lesznek ügyeik a baloldali képviselőjelölteknek Forrás: MTI/Mohai Balázs

A hódmezővásárhelyi polgármester egyébként antiszemita megnyilvánulása miatt is védelmébe vette Bíró Lászlót. Szerinte a baloldal nem járt volna jobban, ha egy szocialista politikust indít a jobbikos helyett. "Ez legfeljebb Tiszaújvárosban növelte volna a részvételt, valamint a középosztálybeli roma szavazóknál eredményezett volna pozitívabb hozzáállást, a vidéki jobboldali szavazók viszont elvesztek volna, még rosszabb végeredménnyel" - írta. Eszmefuttatása azért is furcsa, mert közismerten ambicionálja a miniszterelnök-jelöltséget.

Márki-Zay egyébként Hadházy Ákos tegnap esti írására reagált, amelyben az LMP volt társelnöke "az óriási pofon" okait fejtegette. Többek között arról írt, hogy miután személyesen tájékozódott Bíró varrónős botrányáról, sokkal súlyosabbnak találta az ügyet, mint azt először gondolta volna. Éppen ezért jelezte aggályait a baloldali pártelnököknek. Zárójelben: Hadházy sokáig együtt dolgozott Márki-Zay Péterrel a Mindenki Magyarországért Mozgalomban (MMM), de később zajos körülmények között elváltak útjaik.

A baloldali politikusok, véleményformálók folyamatosan értékelik a vasárnap esti eredményeket. A kudarc után megszólalt a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc, DK-elnök is, aki szerint megszűnt minden különbség a DK, a Momentum és a Jobbik között. Már ha az utóbbi hónapokban lett volna.