Egymásnak ugrott a baloldal a választási vereség után: mit tudhattak a pártelnökök saját jelöltjük súlyos korrupciójáról?

Vágólapra másolva!
A borsodi időközi választási kudarc valósággal sokkolta a baloldal vezetőit, akik pillanatokon belül egymásnak estek. Hadházy Ákos azt állítja: pontos információi voltak, hogy súlyosan korrupt a baloldal borsodi jelöltje, de segíteni akart neki, és ezért nem beszélt erről nyilvánosan. Másik oldalról mindent elmondott a baloldali pártvezetőknek, így Gyurcsány Ferencnek, Fekete-Győr Andrásnak, Karácsony Gergelynek, Szabó Tímeának, Tóth Bertalannak, Kunhalmi Ágnesnek és Jakab Péternek, akik mindenről tudtak, mégsem csináltak semmit. Hogy miért nem, azt ma megkérdeztük tőlük. 
Vágólapra másolva!

A kormánypárti Koncz Zsófia egyértelmű győzelmével végződött az időközi választás. Azaz Bíró László veresége valósággal sokkolta az egyesült baloldalt, amely Gyurcsány Ferenc DK-elnök mellett Karácsony Gergely súlyos kudarcát jelentette. Előbbi azért sorolható ebbe a körbe, mert az általa erőltetett totális összeborulás taktikája látványosan csődöt mondott, utóbbi pedig azért, mert arcát is adta a zsidóságot gyalázó, korrupt jelölt kampányához.

Kérdések a baloldali pártelnökökhöz

A vesztes választást követően a baloldalon megkezdődött egymás hibáztatása. Ennek leglátványosabb mozzanata Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tegnap esti bejegyzése volt, amelyben "az óriási pofon" okait fejtegette. Az LMP egykori társelnöke szerint a vereségben komoly szerepet játszott, hogy Bíró "nem volt jó jelölt", de a baloldali vezetők is hibáztak, amiért nem tudtak mást keríteni a helyére.

Bejegyzésének legérdekesebb részében arról írt, hogy miután személyesen tájékozódott Bíró varrónős botrányáról, sokkal súlyosabbnak találta az ügyet, mint azt először gondolta volna. Éppen ezért

jelezte aggályait a baloldali pártelnököknek, de ő maga a nyilvánosságnak nem szólt, mert így akarta segíteni a jelöltet. Azaz, a bűncselekmény eltitkolásával.

Az nem derült ki Hadházy eszmefuttatásából, hogy pontosan mikor tájékoztatott a fejleményekről, ezért megkerestük a baloldali pártelnököket: kérdéseinket egyaránt elküldtük Gyurcsány Ferencnek (Demokratikus Koalíció), Fekete-Győr Andrásnak (Momentum), Karácsony Gergelynek (Párbeszéd), Szabó Tímeának (Párbeszéd), Tóth Bertalannak (MSZP), Kunhalmi Ágnesnek (MSZP), valamint Jakab Péternek (Jobbik). Ezek a következők voltak:

  1. Miért támogatta a szerencsi ellenzéki jelöltet, akiről tudta, hogy nemcsak antiszemita, de korrupt is?
  2. Pontosan mikor tudta meg, hogy korrupt Bíró László, próbálta-e megakadályozni valamilyen módon az indulását?
Baloldali pártelnökök fotózkodnak a Hadházy Ákos által korruptnak tartott baloldali borsodi jelölttel, Bíró Lászlóval Forrás: Facebook

Jakab Hadházyt támadja

Cikkünk megjelenéséig egyedül Jakab Péter reagált megkeresésünkre, a többi baloldali pártvezető ezt nem tette meg. A Jobbik sajtóosztályának kérésére változatlan formában közöljük a pártelnök válaszát, de amúgy is tanulságosak a sorok.

"Hadházy Ákos addig küzdött a hazug közmédia ellen, míg végül olyanná nem vált, mint ők.

Hadházy semmilyen információval nem keresett meg Bíró Lászlóval kapcsolatban engem, mint pártelnököt, ennek ellenére Bíró László lehetőséget adott Hadházy Ákosnak, hogy az otthonában betekintsen minden olyan iratba, amibe szeretne, és kérdéseket tegyen fel minden őt érdeklő témában.

Képviselő úr a kampányhajrában el is látogatott Bíró Lászlóhoz, majd 20 perc kérdezősködés után megnyugodva távozott, nem véletlenül, hiszen Bíró Lászlónak nincsenek korrupciós ügyei. Az ellenzéki aktivisták ellenben csalódottak voltak, hogy Hadházy úr mindössze ennyi időre látogatott a választókörzetbe, ahol semmilyen módon nem vett részt az ellenzék kampányában. Pedig szükség lett volna rá, hogy – ahogy én – ő is végigjárja a választókörzet összes települését."

Jakab Péter - aki egyébként példátlan gyávaságról tett bizonyságot azzal, hogy a választás másnapján nem mert bemenni a parlamentbe - soraiból az derül ki, hogy

hiányzik belőle a minimális önreflexió, nem ismeri el személyes kudarcát, és a baloldali pártelnököket leleplező Hadházyt tartja hazugnak.

Jakab Péter Jobbik-elnök élesen bírálta Hadházy Ákost, amiért a vasárnapi borsodi időközi választáson nem kampányolt a közös baloldali jelölt, Bíró László mellett Forrás: Facebook

Mi is az a Bíró-ügy?

Mivel a legtöbb baloldali pártelnök nem kívánt reagálni kérdéseinkre, és így nem tudtunk meg sokkal többet a Hadházy Ákos által emlegetett korrupciós botrányról, érdemes feleleveníteni a Bíró-ügyet.

Az Ózdtól pár kilométerre fekvő, mindössze 760 lakosú Csernelyen 1972-től többféle vállalati, vállalkozási formában működött varroda. A Jobbikot 2010 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésben szolgáló Bíró László politikai pályafutásának elején vette át az azóta már nem működő üzem irányítását: rövid megszakítással 2014 augusztusa és 2016 júliusa között igazgató-elnökként vezette a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet. A jobbikos politikus folyamatos megrendeléseket és munkát ígért a dolgozóknak, de rövid időn belül kiderült, hogy ezt nem tudja teljesíteni.

Annak ellenére, hogy a cég irányítása alatt mintegy ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott az államtól a Bérgarancia Alapból. Hiába a komoly támogatás, a Hegyalja-Mix rövid időn belül csődbe ment. Ennek megvolt az oka: nem sokkal az állami források megérkezése után Bíró egy olyan vállalkozónak játszotta át a társaságot, aki a céges adatbázis szerint sorra tette tönkre a vállalkozásokat. Nemcsak a cég élén, hanem a felügyelőbizottságban is furcsa változások történtek 2016 környékén: többen közülük használaton kívüli házakba, lerobbant tanyákba voltak/vannak bejelentve. Így erős a gyanú, hogy a baloldali jelölt stróman(ok) segítségével tüntette el tartozásait és botrányos múltú vállalkozását.

Gyanús cégügyek Bíró László körül Forrás: Facebook

A történetnek van egy másik szála is, ami a gyanús cégmozgások után négy évvel bontakozott ki: sorban álltak a nyilvánosság elé azok a varrónők, akiket a jobbikos politikus nem fizetett ki. Korábbi cikkünkben végigvettük, hogy varrónők a személyazonosságukat is felfedve beszéltek arról, hogy Bíró komoly pénzekkel tartozik, és amikor ezt szóvá tették neki, fenyegetőzni kezdett. És itt érnek körbe a szálak: elmondásuk szerint a politikus arra hivatkozva nem adta oda fizetésüket, hogy nincs rá pénz.

Gyurcsány: Elmosódtak a különbségek

Bár az Origónak nem válaszoltak, több pártelnök is közösségi oldalán elemezte a tegnapi választást, igaz, egyikük sem tért ki Hadházy Ákos kritikáira.

A kudarc után hétfő reggel megszólalt a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc DK-elnök is, aki szerint a választásból az olvasható ki, hogy minden különbség megszűnt a DK, a Momentum és a Jobbik között. "Van egy mozzanat, amit kívülről nem sokan láthattak. Az ellenzéki pártok vezetői, aktivistái között ez a mostani küzdelem soha nem látott politikai, szervezési, emberi bizalmat teremtett. Valójában elmosódtak a határok az ellenzéki pártok között. Nem volt érdekes, hogy honnan jött a jelölt, hogy honnan jöttek az aktivisták. Egyesültek a küzdelemben" - fogalmazott.

Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes MSZP-s társelnökök még az időközi éjszakáján adtak helyzetelemzést. Mindketten visszafogottan értékelték a történteket, jónak nevezve a választási eredményt.

Fekete-Győr András Momentum-elnök nemrég közreadott bejegyzésében szavazatszámlálási élményeiről számolt be. Elmondása szerint egy esetet leszámítva "minden a legnagyobb rendben történt, kollégáimmal makulátlanul végeztük a dolgunkat".