Példaértékű jelöltnek nevezte Bíró Lászlót Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, parlamenti képviselője egy tegnapi lapinterjúban. Mindenképpen érdekes, hogy nem sokkal ezután Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tisztességesnek nevezte a baloldal borsodi jelöltjét, és arról írt, elmosódtak a határok pártja, a Momentum és a Jobbik között. Mint ismert, Bíró Lászlóról sorra derültek ki botrányos dolgok: például antiszemita megnyilvánulásai és zűrös céges ügyei. 

A vasárnapi időközi választást követően Varju László a Soros-blognak nyilatkozva példaértékű jelöltnek nevezte Bíró Lászlót. A 444 beszámolójában azt írta, hogy "Varju szerint Bíró László példaértékű jelölt volt abból a szempontból, hogy rengeteg munkát tett bele a kampányába, de óriási volt a fideszes ellenszél."

Majd Bírót barátságosan "jelöltünknek" nevezve hozzátette, hogy sokat tanultak a kampányból.

Varju László, a DK parlamenti képviselője, alelnöke is megdicsérte a zsidóságot gyalázó Bíró LászlótForrás: MTI/Balogh Zoltán

A DK alelnökének megnyilvánulása több okból is furcsa: a baloldal egy kormánypártinak alig nem nevezhető körzetet bukott el Bíró Lászlóval, méghozzá elég egyértelműen, másrészről a jobbikos politikusról az elmúlt hetekben sorban kerültek elő a durvábbnál durvább botrányok. Mint ismert, Bíró

  • a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi zsidó turistákat "tetűcsúszdásoknak" nevezte;
  • Budapestet pedig "Judapestként" írta le;
  • máskor pedig arról értekezett, hogy "kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését"; valamint
  • korábbi cége 50 milliós állami támogatást kapott, ami aztán gyanúsan gyorsan csődbe ment. A baloldali jelölt később erre hivatkozva nem fizette ki varrónőit, akik közül többen kiálltak a nyilvánosság elé.

A Gyurcsány-párt vezető politikusai mégis kedveskedve beszélnek a jobbikos politikusról. Gyurcsány Ferenc pártelnök, a baloldal vezetője hétfő reggeli posztjában a választási vereség és szövetségesének botrányai ellenére tisztességesnek nevezte Bírót. Majd előbbire egyfajta magyarázatként hozzátette, hogy mára minden különbség megszűnt a DK, a Momentum és a Jobbik között. 

A baloldal láthatóan nem tanult a súlyos vereségből. Maguk közé engedtek egy antiszemita jelöltet, de képtelenek belátni: hibáztak.

Varju László egyébként - mindenki láthatta a felvételeket - Borsodba ment a választás estéjén, személyesen felügyelte a nyilatkozatokat, és a láthatóan zavarban levő Jobbik-elnököt, Jakab Pétert is. Ahogy beszámoltunk róla, a nagy baloldali vereség után Jakab Péter egyszerűen gyáva volt bemenni a parlamentbe.

Nem véletlen persze, hogy Varju Lászlót, egyik legmegbízhatóbb emberét küldte Borsodba Gyurcsány Ferenc: a baloldal vezetőjeként kivételesen fontos volt neki a végül is számukra nagy kudarcot hozó választás.