Megkezdték a magyar remdesivir alkalmazását súlyos állapotú betegeken Debrecenben

Remdesivir, koronavírus, gyógyszer, oltóanyag
One vial of the drug Remdesivir lies during a press conference about the start of a study with the Ebola drug Remdesivir in particularly severely ill patients at the University Hospital Eppendorf (UKE) in Hamburg, northern Germany on April 8, 2020, amidst the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Ulrich Perrey / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir-hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban - tájékoztatta az egyetem sajtóirodája kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Azt írták, hogy a DE infektológiai klinikáján dolgozó kutatócsoport alkalmazta elsőként hazánkban az egyetem stratégiai partnere, a Richter által kifejlesztett és gyártott magyar remdesivirt.

Hétfőn már több beteg is megkapta az infúziós kezelést, miután az egyetem gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója, Páll Dénes aláírta a kutatási szerződést. A legsúlyosabb, a beválasztási kritériumoknak megfelelő, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegek számára nyílt lehetőség az infúziós kezelés alkalmazására.

Illusztráció Forrás: AFP/(c) dpa-POOL/Ulrich Perrey

Várkonyi István, a debreceni kutatócsoport vezetője, az infektológiai klinika megbízott igazgatója a közlemény szerint kiemelte: azt már korábban klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában adva a remdesivir

  • rövidíti a kórházban töltött időt,
  • csökkenti az oxigénszükségletet,
  • felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét,
  • és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát.

Ugyanezt a hatást várják tőle a súlyos állapotú betegeknél is - tette hozzá.

Rámutatott: a mostani klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet - a Korányi pulmonológiai intézet és a Dél-pesti Centrumkórház - mellett a kijelölt Covid-ellátó kórházak vesznek részt.

Az orvosképző egyetemek és az országos intézetek a kormány támogatásával több vírusellenes készítmény - köztük az országos klinikai vizsgálatban ugyancsak elsőként Debrecenben alkalmazott Avigan, illetve a magyar gyártású favipiravir - vizsgálatában is hónapok óta együttműködnek.

A cél, hogy a magyar lakosság számára elérhető legyen minden hatásos gyógykezelés

- hangoztatta Várkonyi István.

A magyar gyártású remdesivir-hatóanyagot tartalmazó, infúziós formában adható készítményt a súlyos állapotú betegeknél öt napig alkalmazzák az országos klinikai vizsgálatban - jelezte a szakember.