A borsodi pofon utórengései sokáig érezhetőek lesznek a baloldalon

Bíró László Karácsony Gergely Kunhalmi Ágnes Jakab Péter Márky-Zay Péter Szerencs választás időközi baloldal
Vágólapra másolva!
Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a borsodi időközi választást értékelve azt nyilatkozta az Origónak, hogy az eredmény egyértelműen a Fidesz-KDNP politikai sikerét mutatja. Az elemző úgy látja, "a szerencsi pofon utórengései sokáig érezhetőek lesznek a baloldalon", ahol komoly politikai mozgások lesznek majd. Szerinte a Jobbik rosszabb, Gyurcsány Ferencék pedig még ennél is jobb helyzetből várhatják a "koalíciós" alkudozásokat. Bár a baloldali pártok most még civakodnak, de ha tippelnie kellene, akkor "a Molotov-Ribbentrop-paktum" létrejöttére fogadna. 
Vágólapra másolva!

"A borsodi 6-os számú körzetben a jobboldali pártok képviselőjelöltjei még soha nem értek el ötven százalék feletti eredményt, ezért mindenképpen kiemelkedő sikerről beszélhetünk" - mondta az Origo megkeresésére ifj. Lomnici Zoltán.

"Ez kiemelkedő siker volt a jobboldalnak"

Az elemző szerint növeli a polgári oldal választási győzelmének értékét, hogy a jobboldal kilenc éve nem nyert időközi képviselőválasztáson, ráadásul erre csaknem a ciklus közepén került sor. Azt is kiemelte, hogy jelenleg is rendkívüli járványhelyzet van az országban, és a kormánypárti jelöltnek egyetlen kihívóval kellett szembenéznie.

- emelte ki, hozzátéve, hogy a szavazók többek között a sikeres válságkezelés miatt jutalmazták a kormánypártokat. Az elemző cáfolta a baloldalnak a választási bukásra adott magyarázatát, miszerint a tiszaújvárosi-szerencsi körzet "hagyományosan fideszes". Kiemelte: ha figyelembe vesszük a korábbi évek választási eredményeit, akkor jól látható, a körzetben "nagyjából kiegyensúlyozottak" az erőviszonyok a két tábor között. A választási számokat elemezve arra jutott, hogy "Tiszaújvárosban ma is erősebb a baloldal, a kistelepüléseken, falvakban azonban tarolt a kormánypárt."

Egyértelműen a Fidesz-KDNP sikerét hozta a vasárnapi időközi választás ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője szerint Forrás: Századvég

A Századvég jogi szakértője aláhúzta azt is: a baloldal megemelte a választás tétjét azzal, hogy a kétharmad lebontását helyezte kampányának középpontjába. "Erre az üzenetre azonban a választók többsége azonban nem rezonált" - vonta le a következtetést, hozzátéve, hogy a legkevésbé sem jött be az összefogás kommunikációs stratégiája.

Jobbik le, Gyurcsány fel

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Szerencs-Tiszaújváros után hogyan változhatnak az erőviszonyok a baloldali szövetségi rendszeren belül. "A Jobbik pozíciói sokat gyengülhetnek a jövőbeni baloldali választási együttműködésben, ami Gyurcsány Ferenc eddig is meghatározó szerepének további erősödésével járhat" - válaszolt a szakértő, aki szerint a teljes összefogáshoz kelleni fog "a maradék Jobbik" is.

- adott helyzetértékelést.

A Jobbikra külön kitérve elmondta, hogy a vasárnapi időközi választás eredménye az összes baloldali párt számára komoly kudarcot jelent, azonban a legrosszabbul Jakab Péterék jártak, hiszen az ő jelöltjük bukott el. Éppen ezért szerinte azzal kell számolni, hogy az egykori radikális, mára baloldalivá vált párt érdekei "háttérbe fognak szorulni" az egyéni jelöltekről és a listás helyekről döntő összbaloldali egyeztetéseken. Ezt azzal magyarázta, hogy a Jobbik mára "erőtlenné, arctalanná és a választók szemében hiteltelenné vált."

A szakértő szerint Jakab Péter, és pártja, a Jobbik volt a vasárnapi választás legnagyobb vesztese Forrás: hírTV

"A korrupcióellenesség felkent bajnokának bűnös hallgatása a választás napjának végéig olyan, mintha valaki csak a kivégzést követően hozza nyilvánosságra a mentő körülményeket" - értékelte Hadházy Ákos vasárnap esti posztját, amelyben az LMP egykori vezetője Bíró László korrupciós ügyéről és a baloldali pártelnökök asszisztálásáról írt. A szakértő szerint a nyilvánosság előtti üzengetés azt mutatja, hogy "csak napokig-hetekig, egy kampány erejéig tart ki a baloldali pártok kényszerházassága, azt követően a belső érdekellentétek szétfeszítik a feleket."

Arra a kérdésünkre, hogy a továbbiakban mi várható a baloldalon, a Századvég jogi szakértője annyit mondott, hogy a gyászmunka elvégzésével csillapodni fognak a kedélyek. "A baloldal most még a felelősségkeresés időszakát éli, de a kibeszélések idővel meg fognak szűnni, és politikusaik összezárnak" - toldotta meg az előzőeket az alkotmányjogász. Másrészről szerinte újra fog rendeződni a baloldali erőtér, amelynek továbbra is Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke lesz a legerősebb szereplője. "A szerencsi pofon utórengései azonban sokáig érezhetőek lesznek a baloldalon" - összegzett Lomnici Zoltán.

Részletes elemzésünket a szerencsi-tiszaújvárosi időközi választásról itt tudja elolvasni.