130 osztályban és három teljes iskolában van digitális oktatás a koronavírus miatt

koronavírus, korona, járvány, vírus, esős idő, időjárás, tömegközlekedés, maszk, járókelő, villamos, BKK
Vágólapra másolva!
Az őszi szünetben csak egészséges emberek találkozzanak - kérte Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Egy hét alatt 9 százalékos növekedés történt a járvány terjedésében, nemcsak az idősekre, de a középkorúakra is veszélyes a koronavírus, ami a nagyvárosokban terjed a legjobban, de már a kisebb településeken is megjelent. 
Vágólapra másolva!

Müller Cecília ismertette a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat: mára 1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a Covid-19-betegséget okozó új koronavírus-fertőzést. 28 fővel emelkedett a halálos áldozatok száma, így eddig már 996 fő halt meg. A beazonosított fertőzöttek száma eddig 39 863 fő, az aktív fertőzötteké pedig 27 113. A mai napig 841 220 darab PCR-teszt készült el. Hozzátette, hogy

láthatóan egyre több, azaz 1519 főt ápolnak kórházban, és 160 fő van lélegeztetőgépen.

Fontos az alapbetegségek "karbantartása"

Áttekintve a mára meghaltak betegségeit, elmondható, hogy kivétel nélkül mind valamilyen nyomon követhető krónikus betegségben szenvedtek. Az életkoruk 55-93 év közé tehető.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a krónikus betegségeket rendkívül fontos most karbantartani. A fertőzés nem egyformán hat mindenkire – hangsúlyozta.

Jelenleg 16 iskola 130 osztályában van digitális tanítás elrendelve – közölte Müller Cecília, és hozzátette: a második hullám felszálló szakaszában vagyunk, és más a koreloszlás a második hullámban, mint az elsőben volt.

Az elmúlt két hét adatait vizsgálva kiderül, hogy 9 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma. A 20-29 éves kor aránya 46,4 százalék, és a gyerekek fertőzöttsége továbbra sem jellemző.

A társadalom valamennyi korosztályában jelen van a vírus – tette hozzá a tisztifőorvos, és arról is beszélt, hogy változik a területi eloszlás is: nincs már nagy különbség a sűrűn és a szétszórtan lakott települések fertőzöttsége között. Továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött, a legkevesebb pedig Békés, Tolna és Somogy megyében található. A nyers halálozási szám aránya pedig 2,5 százalék a teljes lakosságra nézve.

A középkorúak körében is gyorsan terjed a koronavírus-járvány Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennyiszer intézkedtek a rendőrök

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 28 rendőri intézkedés volt az elmúlt napon, ebből 12 tömegközlekedési eszközön történt. Hétfőn boltokban 3 alkalommal mulasztotta el az üzemeltető betartatni a maszkviselést, a rendőrök itt is intézkedtek. A rendőrök továbbra is jellemzően csak figyelmeztetéssel élnek.

A vendéglátóhelyek ellenőrzésekor összesen egy szabályszegést láttak az elmúlt napon.

Huszonnégy óra alatt 10 ezernél is több karanténellenőrzés volt - mondta még.

Vitaminok

Magyarországon alacsony a D-vitamin bevitele, bár nyár végén ilyenkor jobban állunk ebben.

A tárolással csökken a C-vitamintartalom, ezért nyúlunk extra szerekhez, de a háziorvossal konzultáljunk – mondta kérdésre Müller Cecília. A bőséges folyadékbevitel pedig sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

Van utánkövetés Magyarországon, a Covid-19-ellátó intézmények visszahívják a betegeket, sok ismeret van a vírusról, de még nagyon sok mindent fel kell tárni – mondta az országos tisztifőorvos.

Müller szerint nagyon fontos, hogy csak egészséges emberek találkozzanak.

A tél veszélyesebb

A járványnak vannak elsődleges és másodlagos terjedési tényezői – reagált arra a kérdésre Müller Cecília, hogy az időjárási körülmények változása hogyan hat a koronavírus terjedésére.

Nagy jelentősége lesz majd a védőoltásoknak, amikor a fogékony szervezeteket választjuk le a folyamatról. Ebben reménykedünk. Az időjárás viszont másodlagos tényező, csak "valamilyen" hatással van a terjedésre. Ilyen a zsúfoltság vagy az időjárás is. A járvány légúton, cseppfertőzéssel, érintkezéssel terjed, a tél tehát veszélyesebb. Hogy a koronavírus-járvány szezonális lesz-e, ez csak utólag derül ki – mondta Müller Cecília.

Nyilvánvalóan változik a védelmi képessége a maszknak fizikai hatásra – mondta Müller Cecília.