A baloldal teljes kudarcot vallott Borsodban, ahol az antiszemita Bíró Lászlót jelölték az időközi választáson. Bíró korábban azzal vált ismerté, hogy Budapestet Judapestnek nevezte, tetűcsúszdásoknak hívta az izraeli turistákat, de fenyegette már meg dolgozóit agyonlövéssel is. A baloldal teljes egészében Bírót támogatta, sőt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is Borsodba utazott a kampány hajrájában. Ami viszont ennél is meglepőbb, hogy Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét sem zavarta mindez. Kiderült, Orbán Viktor miniszterelnök gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének fellépését, ezt a Mandiner információi nyomán az Origo is megírta. Ettől (és a vasárnapi vereségtől) láthatóan megijedtek, mert a Mazsihisz egy magyarázkodó közleményt adott ki, amelyben saját magukat próbálják mentegetni.

A baloldal tehát komoly vereséget szenvedett hétvégén a borsodi időközi választáson, ahol Bíró Lászlót, a nyíltan antiszemita politikust indították. Korábban az Origo is megírta, hogy ez ellen több baloldali értelmiségi is tiltakozott, ennek ellenére a baloldal nem választott másik jelöltet. Pedig ezt megtehették volna, hiszen az augusztusban kirobbant botrányt követően még bőven lett volna idejük új jelöltet találni a szeptember 4-ei jelöltállítási határidőig. 

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője azonnal elítélte Bíró Lászlót, amint kiderültek a politikus antiszemita megnyilvánulásai. 

Saját dolgozóit is agyonlövéssel fenyegette a baloldal antiszemita jelöltje, Bíró LászlóForrás: Magyar Nemzet

Hozzátette, hogy Bíró László elfogadhatatlan kijelentései nem meglepőek, azonban aggasztó, hogy az őt támogató pártok akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust. Az EMIH vezetője azt is elmondta, hogy az ilyesfajta megnyilvánulásnak éppen az ellenkezőjét várják el a közéleti szereplőktől.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP-társelnöke Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével együtt azonban ahelyett, hogy elítélték volna Bírót, inkább úgy döntöttek, hogy szelfizgetnek vele, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a saját dolgozóit agyonlövéssel fenyegető politikus az országgyűlésbe jusson. Karácsony Gergely nyilvánvalóan azért ment Borsodba kampányolni egy nappal a választás előtt, mert arra számított, hogy Bíró László nyer és megpróbált egy kis részt magának kisajtolni a remélt sikerből. De nem siker lett, hanem kudarc.

Szintén nem állt ki határozottan az antiszemitizmussal szemben Heisler András, a Mazsihisz elnöke, ennek persze egyik oka az, hogy a Mazsihisz egyre szorosabban fonódik a (politikai) baloldalhoz. 

A Mandiner még augusztusban, Bíró jelölése után kérdezte arról a Mazsihiszt, hogy a baloldali pártok helyében megfontolnák-e a jobbikos jelölt leváltását azok után, hogy kiderült, milyen kijelentéseket tett 2018-ban, azonban erre nem tudtak egyértelmű választ adni. A lap szerint Orbán Viktor a Mazsihisz reakcióját gyengének és határozatlannak tartja, sőt a miniszterelnök szerint Heislernek egyértelműen fel kellett volna szólítania a baloldali pártokat arra, hogy ne támogassanak egy judapestező, tetűcsúszdázó jelöltet, 

tudta meg a lap a miniszterelnökhöz közeli körökből. A Mazsihiszről és Heisler Andrásról tehát kiderült, és már nem tudják titkolni, hogy valójában a radikális baloldal pártfogói is készek minden morális szempontot és erkölcsöt feladni, ha minimális esélyt is látnak a győzelemre. Ahogy többször megírtuk: a baloldal valóban bármire képes a pénzért és a hatalomért.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökeForrás: MTI/Mohai Balázs

Heisler András most megijedt attól, hogy a miniszterelnök felelősnek tartja Bíró László ügyében, és egy közleményben próbált mentegetőzni. Azt írták, hogy a Mazsihiszon belül "egyértelmű konszenzus van arról, hogy pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni". Pedig éppen azzal próbáltak meg beavatkozni a választás kimenetelébe, hogy nem álltak ki saját közösségükért a baloldali jelölt kijelentései miatt.

Saját közleményük is ellentmondó, hiszen az elején még azt írják, hogy:

"(A Mazsihisz) a magyar zsidóságot közvetlenül érintő közpolitikai és társadalmi kérdések kapcsán rendszeresen véleményt formál – különös tekintettel a konkrét antiszemita jelenségekre és emlékezetpolitikai ügyekre." 

Majd később azt közlik, hogy Bíró esetében mégsem kívántak véleményt formálni, hiszen azt ők már "pártpolitikai kérdésnek tartották", pedig egyértelműen antiszemita jelenségről volt szó, amikor judapestezett, és arról beszélt, hogy a kutyája majd megveszik, amikor a "tetűcsúszdások" elmennek a háza előtt. 

Bár a közleményben azt írják, hogy megkönnyebbültek amiatt, mert Bíró László kikapott a fideszes jelölttől, Koncz Zsófiától, valójában nem rajtuk múlt, hogy nem a baloldal jelöltjét választották meg.