Már az egygyerekes családok költségeibe is beszáll az állam. Januárban indul az otthonfelújítási program. Akár 3 millió forintot is megtakaríthat, aki él a lehetőséggel. A Hír TV Magyarország élőben műsorának vendége volt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin arra kérdésre, hogy ez már új a családvédelmi akcióterv2 része, igennel válaszolt.

Igen, tavaly indult a családvédelmi akcióterv és ígértük, hogy folytatni fogjuk. Ezen a családvédelmi akcióterven dolgozunk és ennek az első eleme az otthonteremtési program, nemcsak az otthonfelújítás, hanem az is, hogy csökkentettük az újépítésű ingatlanok értékesítési áfáját 27 százalékról 5 százalékra, illetve, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében még ezt az 5 százalékot is visszatérítjük - nyilatkozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, aki hozzátette: Ez az otthonfelújítási program azoknak szól, akiknek megvan az otthonuk és nem szeretnének költözni, ezért nem vehetik igénybe a CSOK-ot. 

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. október 14-én.Forrás: MTI/Soós Lajos

Az igényelhető összeg tekintetében most nem teszünk különbséget az egygyerekes vagy többgyerekes szülők között - tette hozzá a politikus, aki a Hír TV-ben elmondta azt is, hogy a terveik között szerepel, hogy egyszerűsítik az igénylés folyamatát és minimalizálják a visszaéléseket. Elsődleges céljuk, hogy a gyereket nevelő családoknak tető legyen a fejük felett. Az otthonteremtés mellett fontos a gazdaság serkentése is - jegyezte meg Novák Katalin.

A családtámogatás a jövőt illetően is egy meghatározó célkitűzésünk, hogy Magyarországon minél egyszerűbb és jobb legyen gyereket vállalni, hogy az ezzel kapcsolatos anyagi akadályokat minimalizáljuk. Amikor gazdaságélénkítő döntések születnek, vagy ezekről gondolkodunk, mindig ezeket a szempontokat érvényesítjük. Építeni bármit lehet, miért ne építsünk bölcsődéket vagy otthonokat - fogalmazott Novák Katalin, aki a műsor végén az LMBTQ értékeket tükröző mesekönyvről is elmondta a véleményét. A könyv nem volt még a kezemben, de követtem a híreket. Semmilyen szexuális propaganda nem való a gyerekek számára. A szülő dolga, hogy megfelelő időben, az általa képviselt értékrendnek megfelelően készítse fel a gyerekét

- mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, aki hozzátette: személyes véleménye az, hogy köznevelési intézményben nincs helye ilyen könyvnek, és ő soha nem olvasna a gyerekeinek ilyen mesekönyvből.