Árad a Sajó, utakat zárt el a víz Borsodban

Ipoly, Ipolytarnóca, áradó folyó, áradás
Ipolytarnóc, 2020. október 15. Az Ipoly áradása miatt vízzel borított Kossuth út Ipolytarnócon 2020. október 15-én. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Árad a Sajó és a Hernád is, több útvonalon lehetetlenné vált a közlekedés. A Bódván, a Hernádon és az Ipolyon is áradaások alakultak ki a sok eső miatt. A legtöbb eső a Sajó és a Hernád vízgyűjtőjén hullott.
Vágólapra másolva!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a legtöbb eső a Sajó (103,1 milliméter) és a Hernád (94,8 milliméter) vízgyűjtőjén hullott; bár csökken a csapadékos időjárás intenzitása, de a következő egy-két napban is folytatódik majd.

Kifejtették, a Sajó Sajópüspökinél csütörtök reggel 8 órakor 390 centiméteres értékkel tetőzés közelében van, lejjebb - Sajószentpéternél - 333 centiméteres vízállással még csak elérte a másodfokot. Itt

a tetőzés pénteken várható a harmadfok szintje felett

- tették hozzá.

Az Ipoly áradása miatt vízzel borított Kossuth út Ipolytarnócon Forrás: MTI/Komka Péter

Felsőzsolcánál is áradás van

Felsőzsolcánál is árad a folyó: csütörtök reggel 8 órakor 254 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés várhatóan szombaton lesz a harmadfokú szintet (400 centimétert) megközelítő vízállással.

A Hernád vízállása Hidasnémetinél a szerdai gyors vízszintemelkedés hatására este meghaladta a harmadfokot. Csütörtök reggel 8 órakor 372 centimétert mértek, és bár a vízszintemelkedés üteme lassult, a csütörtök esti tetőzésig

még várhatóan 30 centiméter emelkedés valószínű.


Figyelmeztettek, hogy Gesztelynél is intenzíven árad a folyó: csütörtök reggel 213 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés vasárnap reggel várható a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízállással.

Nyúlgátat építenek

Hozzátették, Gesztely és Ócsanálos között a vízügyes szakemberek a hajnali órákban megkezdték egy 1600 méter hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák.

A Bódva Hídvégardónál csütörtökön 8 órakor 250 centiméteres vízállással tetőzés közelében volt, Szendrőnél lassuló ütemben, de még árad a folyó, csütörtök reggel 196 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés itt a pénteken várható.

Közölték azt is, az Ipolyon Ipolytarnócnál még lassú ütemű áradás mellett csütörtök reggel 8 órakor 373 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés csütörtökön várható és csak

kevesebb, mint egy méterrel marad el az eddigi maximális értéktől (432 centiméter).

Az Ipoly áradása miatt vízzel borított Kossuth út Ipolytarnócon Forrás: MTI/Komka Péter

A szlovák területekről érkező mellékvízfolyásokon már ütemesen csökkennek a vízszintek, ezért a lejjebb lévő szakaszokon a vízszintek várhatóan nem érik el az I. fokú készültségi szinteket jelentő értékeket. Hozzátették, hogy a csapadék a Bodrog vízgyűjtőjét is érintette, a hazai szakaszon az elsőfok szintje körüli vízállások várhatók.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei a védekezésre felkészültek, éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén. Ha szükséges, azonnali műszaki segítséget nyújtanak a védekező önkormányzatoknak - áll a közleményben.

Útlezárások a Sajó áradása miatt

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője közölte, a Sajó áradása miatt

lezárták a Putnokról Sajóvelezdre vezető út egy szakaszát, valamint a Sajóvelezdről Vadna felé vezető utat.

A lezárt szakaszok a 26-os főúton át kerülhetők el, Sajóvelezdre jelenleg csak Királd vagy Sajómercse felől lehet bejutni. A közelben a Sajógalgócba vezető utat is víz borítja, oda jelenleg csak egy földúton lehet eljutni.

Nem járható továbbá a 26-os főútról Sajókazára vezető út,

ott Múcsony felé kell kerülni.

Árad a Hernád is, ami a Novajidrány és Vizsoly közötti utat árasztotta el, ezért azon lehetetlenné vált közlekedni. Encs vagy Gönc felé kerülhetnek a közlekedők.