Gyurcsánytól Karácsony Gergelyen át Fekete-Győr Andrásig tudtak a baloldali pártvezetők a borsodi jelölt korrupciós ügyeiről Hadházy Ákos szerint, mégsem csináltak semmit

Bíró László Karácsony Gergely Kunhalmi Ágnes Jakab Péter Márky-Zay Péter Szerencs választás időközi baloldal
Vágólapra másolva!
Bűncselekményt titkoltak el, hogy segítsék Bíró Lászlót,  antiszemita kijelentéseiről pedig a legkülönfélébb, nevetséges magyarázatokat mondták, például, hogy az nem érdekli a választókat vagy már bocsánatot kért érte. Sőt, volt olyan baloldali politikus, aki szerint a borsodi emberek rasszisták, ezért indították az antiszemita politikust. Nem lett igazuk, súlyos vereséget szenvedtek a borsodi időközi választáson, azonban ismét kiderült, hogy a baloldal a pénzért és a hatalomért mindenre képes. 
Vágólapra másolva!

Hadházy Ákost háttérbe szorították Gyurcsányék, ezért a sértődött politikus a borsodi vereség után nyilvánosságra hozta a bukott jelölt korrupciós ügyeit

Hadházy Ákos az újabb baloldali bukás után a közösségimédia-oldalán kezdett el dühöngeni, és kritizálta minden korábbi szövetségesét, valamint azt is közölte, hogy neki sokkal súlyosabb ügyekről is tudomása van Bíró Lászlóval kapcsolatban, mint amelyek kiderültek az elmúlt hetekben.

Erről viszont Hadházy hallgatott a borsodi választási eredmény nyilvánosságra hozásáig, hiszen saját bevallása szerint azzal is segíteni akart az antiszemita baloldali jelöltnek, hogy nem beszél korrupciós ügyeiről. Viszont állítása szerint elmondta a baloldali pártelnököknek - mások mellett Gyurcsánynak, Karácsony Gergelynek és Fekete-Győr Andrásnak is.

Vagyis, eltitkolt egy bűncselekményt azért, hogy a baloldalt megpróbálja hozzásegíteni a győzelemhez. És persze a baloldali pártelnökök sem csináltak semmit.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Forrás: MTI/Mónus Márton

Érdemes felidézni, hogy a Mazsihisz elnöke, Heisler András is csak a borsodi választás után ítélte el Bíró Lászlót antiszemita kijelentései miatt, addig egyszer sem szólalt fel ellene nyilvánosan. Miután azonban a Mandiner megírta, hogy a miniszterelnök gyengének és határozatlannak tartotta, kínos magyarázkodásba kezdett.

Idézzük fel, hogy mi vezetett idáig. Bíró László jobbikos politikusról augusztusban kiderült, hogy 2018-ban többször is antiszemita kijelentéseket tett. A zsidó turistákat például tetűcsúszdásoknak nevezte, míg Budapestet Judapestnek hívta.

Ezen kijelentések miatt minden jóérzésű ember felháborodik, hiszen a Judapest elnevezést a második világháború alatt és az azt megelőző években használták a nyilasok és a hozzájuk közelállók, a gúnynév pedig még Hitler száját is elhagyta néhány, a kisantant vezetőivel folytatott megbeszélés során.

Bíró tehát gondolkodásmódban és értékrendben is nem érzi magát távol a nácikhoz, ennek ráadásul nemegyszer tanúbizonyságot is adott.

Bíró Lászlóról az is kiderült, hogy saját alkalmazottait sem fizette, sőt, ha szóvá tették, hogy nem kaptak fizetést, agyonlövéssel fenyegette őket, közben pedig több tízmilliós állami támogatást kapott, majd nem sokkal később csődbe vitte a céget.

Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Jakab Péter és Márky-Zay Péter boldogan készítik a képeket a korrupt, antiszemita jobbikos politikussal. Forrás: Beli Balazs/Facebook

A Hír TV-nek több olyan alkalmazott is nyilatkozott, akik nevük és arcuk vállalása mellett beszéltek a kommunista diktatúrába illő hangulatról, amely a varrodát jellemezte Bíró irányítása alatt. Korábban az Origo is beszámolt arról, hogy milyen csalások és trükkök révén kerülte el Bíró a dolgozók bérének kifizetését, és miként vitte csődbe gyanús körülmények között a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet egy évvel azt követően, hogy 50 millió forintos támogatást kapott a cég.

A baloldal számonkérés helyett mosolygós fényképeket csinált az antiszemita jelölttel

Bíró László kampányát személyesen is segítette több baloldali politikus. Az MSZP-s Kunhalmi Ágneséken kívül a DK-s Varju László, Hajdu László, Gy. Németh Erzsébet és Barkóczi Balázs; a momentumos Fekete-Győr András, a párbeszédes Szabó Tímea és Szabó Zsolt; az LMP-s Demeter Márta és Schmuck Erzsébet, és az MMM-es Márki-Zay Péter is megjelent a térségben. Sőt, Bíró szavazóköri delegáltja volt Fekete-Győr András és Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese.

Karácsony Gergely főpolgármester közvetlenül a választás előtt utazott Borsodba Bíró mellett kampányolni. Őt sem zavarta a jobbikos politikus botrányos múltja. Karácsony Bíróval az oldalán azt mondta: Budapest egy sokszínű, elfogadó város, a baloldali jelölt pedig már bocsánatot kért zsidózó kijelentései miatt, ezért nincs oka, hogy ne támogassa őt.

Kunhalmi Ágnes, a magát demokratának és antirasszistának tartó MSZP társelnöke pedig azt mondta, hogy Bíró László judapestezése nem érdekli a választókat.

A Momentum, amely - legalábbis a kommunikációs szólamok szintjén - a régi, a 2010 előtti baloldali világ, valamint a szélsőséges politikusok, megnyilvánulások elleni határozott fellépést hirdeti, támogatta Bíró László indulását. Fekete-Győr András egyetlenegyszer sem szólalt fel Bíró László jelölése, indulása ellen. A választás előtt csupán egy halovány "nem vennénk fel a Momentumba" megjegyzésre futotta tőle.

A vereség után is mentegetik Bíró Lászlót a baloldalon, hiszen továbbra is együtt marad a Gyurcsány-koalíció - együtt, a Jobbikkal

Hadházy a borsodi időközi választást követően úgy jellemezte a Bíró-ügyet, hogy az "alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására." Vagyis, ahogy írtuk, az LMP volt elnöke bevallotta, hogy tudott, de hallgatott az egészről, majd csak akkor árulta el az igazságot, amikor már nem volt tétje. És ismételjük meg, hiszen

az összképet tovább súlyosbítja, hogy Bíró korrupciós ügyéről Hadházy - állítása szerint - tájékoztatta a többi baloldali politikust is, köztük Gyurcsány Ferencet, Fekete-Győr Andrást, Kunhalmi Ágnest, Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert.

Először Jakab Péter, a Jobbik elnöke reagált erre, aki az Origónak azt írta, Hadházy hazudik, és sosem kereste őt fel az ügyben. Ezután a baloldali pártelnökök közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben Hadházy Ákos ellen fordultak, és tagadtak.

Egyre súlyosabb ügyek derülnek ki Bíró Lászlóról, a baloldal pedig mindenről tudhatott Forrás: Magyar Nemzet

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is megszólalt az ügyben, aki szintén személyesen is segítette Bíró kampányát. Arról beszélt, hogy szerinte nem bűn, amit Bíró tett, vagyis a korrupció és az uniós pénzek ellopása voltaképpen egy teljesen hétköznapi dolognak számít a baloldalon.

"Számomra az még nem bűn, hogy az uniós pályázatokban résztvevők önérdekből cselekedtek, saját ingatlanukat fejlesztették irodafejlesztés címen, saját maguk mellett ismerősöket vagy rokonokat is alkalmaztak, vagy magáncélra is használt eszközöket vásároltak – amennyiben ez sem a törvényekkel, sem a pályázatok szabályaival nem volt ellentétes" - magyarázta.

Fordítsuk le Márki-Zay Péter szavait: a hódmezővásárhelyi baloldali polgármester úgy védi szövetségesét, Bíró Lászlót, hogy közben azt mondja: nem bűn, nem különösebben nagy probléma, hogy magára költötte az uniós pénzt.

Márki-Zay Péter mentegetőzésére Hadházy Ákos is reagált, aki arról írt, hogy szerinte Hódmezővásárhely polgármestere mindezzel csak azt éri el, hogy a jogi felelősségre vonást 8-10 évvel kitolják. Hadházy az uniós források felhasználásában sem ért egyet "jó barátjával, távoli rokonával", hogy megbocsátható bűn, ha valaki közcélra (jelen esetben a legszegényebbek felemelésére) szánt uniós pénzt úgy használ fel, hogy azzal a családja is jól jár.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese szerint Bíró László személye nem biztos, hogy "Borsodban is ugyanolyan ellentmondásos volt" a helyieknek. Mindezt a többi között azzal indokolta, hogy szerinte
Borsodban, Szabolcsban sok helyen (...) életvitelükből adódóan vagy inkább élethelyzetükből adódóan

vannak rasszista emberek.

Tulajdonképpen beismerte, a baloldal azért jelölt egy antiszemita politikust, mert szerintük a szavazók Borsodban fogékonyak a rasszizmusra. Tévedtek.

Gyurcsány alelnöke, Varju László szerint pedig Bíró László példaértékű jelölt volt.

De Fekete-Győr András sem sietett különösebben bírálni Bíró Lászlót a vereség után. Azt mondta az ATV-ben, hogy tulajdonképpen csak az volt a hiba, hogy előválasztás nélkül jelölték Bíró Lászlót. Sőt, úgy folytatta: ha előválasztás győzteseként kapott volna bizalmat, akkor az teljesen rendben lett volna. Azt már mi tesszük hozzá: attól még antiszemita és korrupt ember maradt volna.

De a 2010 előtti Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, az SZDSZ volt politikusa, a mára politológussá lett Horn Gábor sem vitte túlzásba az antiszemita jelölt bírálatát. Három nappal a borsodi vereség után a Hír TV Csörte című műsorában azt mondta, hogy elfogadja, hogy Bíró László bocsánatot kért, és szerinte az emberek meg tudnak változni. (Szintén mi tesszük hozzá: másfél év alatt...)

A baloldalnak a hatalom megszerzése a fontos

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az elbukott borsodi választás után kijelentette, hogy "valójában elmosódtak a határok az ellenzéki pártok között. Nem volt érdekes, hogy honnan jött a jelölt, hogy honnan jöttek az aktivisták". A jelenlegi helyzet pontosan tükrözi a Bíró-ügyet is, hiszen ahogyan Gyurcsány is utalt rá,

a győzelem érdekében az sem számít, ha a jelölt antiszemita és súlyos korrupciós ügyek kísérik pályafutását, ha éppen ő az, aki a legnagyobb esélyt biztosítja számukra a hatalom megszerzésére.

A baloldal most minden erejét 2022-re összpontosítja, és ez az egyik legfőbb magyarázata annak is, hogy miért védik Bíró Lászlót. Ráadásul a Gyurcsány-párt szövetségesével, a Jobbikkal sem akar összeveszni, mert az érdekeik ezt kívánják, ugyanis szükségük van rájuk az országgyűlési választások miatt.