Minden mutató szerint Magyarország a vírus ellen jól védekező országok között van. Mutatjuk a WHO tanulságos statisztikáit is.

A járvány egészét tekintve Magyarországon még mindig csak a fele az egymillió főre vetített fertőzöttek száma az EU-s átlagnak, amivel egyértelműen a jobban teljesítő országok közé tartozunk. A koronavírus összességében még mindig a nyugat-európai országokat érintette jobban, Spanyolországban 5-ször, Luxemburgban és Belgiumban csaknem 4-szer, Hollandiában, Franciaországban pedig majdnem háromszor akkora a teljes fertőzöttség, mint hazánkban. A WHO az erre vonatkozó statisztikáit naponta frissíti, amiből kiderül, hogy a kontinensen minden országban felfutóban van a második hullám, ebben Magyarország sem kivétel.

Forrás: WHO

A halálos áldozatok vonatkozásában ugyanez a tendencia figyelhető meg, sajnos egész Európában nő a betegségben meghalt emberek száma, ma már minden egymillió emberre 344 halott jut. Lakosságarány tekintve Magyarországon csupán a harmada az áldozatok száma az EU-s átlagénak. Az áldozatok száma értelemszerűen összefüggésben van a fertőzöttek számával, ugyanakkor míg hazánkban 105 az egymillió főre vetített elhalálozás, addig ugyanez Belgiumban 893, Spanyolországban 701, de Olaszországban és Svédországban is meghaladja az 500 főt. Mindemellett figyelmeztető jel, hogy Németországban, Portugáliában, Dániában és Hollandiában arányaiban is jóval több meghalt beteget regisztráltak, mint Magyarországon. A halálozási statisztikák vonatkozásában a különböző tagállamokban különböző protokollok vannak, de ebben a kérdésben Magyarország a legszigorúbb protokollt alkalmazza. 

Forrás: WHO

Talán az egyik legérdekesebb mutató, hogy az igazoltan fertőzöttek és az áldozatok között milyen kapcsolat áll fent.  Ez a szám az, amely a leginkább képet ad arról, hogy egy adott tagállam mennyire hatékonyan tud védekezni a vírussal szemben, mennyire tudta megvédeni állampolgárai életét. Szomorú, hogy Európa-szerte 100 igazoltan fertőzött közül több mint minden 4. meghalt. Bár éveken keresztül hallgattuk a nyugati világ egészségügyi képességeit, a számok azt mutatják, hogy a fejlettebb országokban jóval magasabb ez a mutató, mint a keleti blokkban. 

Forrás: WHO