Olybá tűnik, Brüsszel továbbra is le akarja csavarni a tagállamok hangját

Vágólapra másolva!
Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a az Európai Uniót érintő problémákról.
Vágólapra másolva!

A politikus beszélt arról a lengyel álláspontról, mely szerint Varsó kész vétót emelni az EU következő költségvetése, valamint a gazdasági mentőcsomag kapcsán. Mint megjegyezte, a lengyel vélemény jogos, mert ahogy emlékeztetett rá, nyáron állapodtak meg a közösség állam- és kormányfői, amit történelminek lehet nevezni, miután 27 tagállam jutott közös nevezőre, ám októberben nem történt ebben előrelépés. Hozzátette, amikor a vezetők megállapodtak, az Európai Bizottság már akkor is próbálkozott a jogállamiság behozásával. Vélemény szerint az EB nem is foglalkozhatna a jogállamisági kérdéssel, nem vizsgálhatna tagállamokat, hiszen ez az uniós alapszerződéssel megy szembe, ezt nem lehet másként nevezni, mint egy bújtatott mozgástér-bővítésnek, melynek keretében politikai és ideológiai alaphoz kötnék az uniós pénzek elosztását.

Az EB lépését nevezte a lengyel politikus zsarolásnak, amivel szemben lebegtette meg a vétót. Juhász Hajnalka szerint az a baj, hogy a jogállamiság vizsgálatára alkalmaznak bürokratákat az Unióban, helyette pedig lehetne inkább a válság kezelésével foglalkozni. Most van az a helyzet, hogy a V4-es tagállamok és köztük Lengyelország szerepe is megerősödik, a közösség vezetőinek figyelembe kellene venni, hogy a tagállamok egyenértékűek, nem lehet közöttük különbséget tenni. De azt is észre kellene venni – tette hozzá a képviselő, hogy kettős mércét alkalmaz az EU, hiszen például Magyarország esetében az OLAF jelentésre alapozzák véleményüket, ezzel szemben Belgium esetében ezt elfelejtik.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.