Leállították a vonatközlekedést a kunszentmiklósi vonal Soroksár és Dunaharaszti közötti szakaszán szombatról vasárnapra virradó éjszaka, mert a soroksári konténerterminálon veszélyes anyag szivárgott. Azóta végeztek a veszélyes anyag átfejtésével és a vonatok is újra a teljes vonalon közlekednek.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy sósavtartály gőzölgött Budapest XXIII. kerületében, az Európa utcai telephelyen.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Biztonsági okokból a közeli vasúti vágányon a forgalmat leállították, amíg az anyagot átfejtették egy másik tartályba. 

Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat, a katasztrófavédelmi mobil labort, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is riasztották.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta az Origónak, hogy egy 25 ezer literes tartály biztonsági szelepfedelénél történt a szivárgás, egyszeri alkalommal. A tűzoltók 150 méteres sugarú körben lezárták a területet. A sósav átfejtése megkezdődött egy másik tartályba. 

A katasztrófavédelmi mobil labor mérései nem mutatták ki káros anyag jelenlétét a levegőben. A veszélyhelyzet megszüntetésben a MÁV vegyi elhárító egysége szintén részt vesz.

A MÁVINFORM közlése szerint emiatt pótlóbuszokra kell átszállniuk az utasoknak már az első hajnali járatindulástól kezdve Soroksár és Dunaharaszti között. Az előzetes tájékoztatás szerint ez a közlekedési rend egész vasárnap érvényben marad

Fotó: Koncz Márton - Origo

A kunszentmiklósi vonalon az átszállások miatt hosszabb eljutási időre kell számítani.

Frissítés:

Miután a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint végeztek a sósav átfejtésével, vasárnap délután a soroksári konténerterminálon, az addig biztonsági okokból szüneteltetett vasúti forgalom a kunszentmiklósi vonal Soroksár és Dunaharaszti közötti szakaszán újraindult.